Ticaret Savaşının Olumsuz Etkilerinden Dolayı Çin 3 Yıl İçinde İthalatta İlk Önemli Düşüşü Kaydetti

17 Ocak 2020

Çin’in ABD ile ticareti 2019 yılında sert bir şekilde düştü. Bu düşüş, ülkenin ihracatında %13 ve ithalatında %21 olarak gerçekleşti. Pekin Gümrükler Genel İdaresine göre, Çin’in ithalatı, ABD ile ticari anlaşmazlıkların ortasında yıllık %2,8 daralarak, 2019 yılında ilk defa 2.077 trilyon dolara düştü.
  
ABD,  Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ve Avrupa Birliğinden sonra Çin’in en büyük ticaret ortakları arasında üçüncü sırada yerini aldı. ABD, 2018 yılında sadece AB ile ticarette ikinci oldu. Genel olarak, cep telefonu ve bilgisayar gibi önemli Çin ihraç ürünlerine talep  zayıfladı. Mobilya ve tekstil gibi yüksek oranda ABD gümrük vergilerine tabi ürünlerin talebinde de düşme kaydedildi. Bu arada, yavaşlayan akıllı telefon satışları, elektronik endüstrisindeki büyümeyi sınırlandırırken, Çin bir numaralı ithalatı yarı iletkeni daha az ithal etti.  Ülke Afrika domuz gribi salgınıyla mücadele ederken, gel gör ki,  domuz eti ithalatı sıçrama yaptı.
 
Çin 2019 yılında bir önceki yıldan %75 daha fazla, 2.1 milyon ton domuz eti ithal etti. Bir alternatif olarak sığır eti ithalatı da arttı. Çin’in ticareti,   %16.3 artarak 190.8 milyar dolara ulaşan ithalat ve bir önceki yılın aynı ayına göre %7.6 yükselerek 237.6 milyar dolar olan ihracatla toparlanmıştır. Bu  muhtemelen üretimde bir canlanmayı yansıtmaktadır. Her zamankinden daha erken başlayan Çin yeni yıl sezonunun da katkısı olabilir.

Kaynak: asia.nikkei.com web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü