Toyota Motors Japonya’daki Fabrikalarında Haziran Ayındaki Üretim Durdurma Takvimini Uzattı

16 Haziran 2022

Toyota Motor firması tarafından 16 Haziran Perşembe günü yapılan açıklamada, yarı iletken yonga tedarikinde sıkıntı yaşamaya devam ettikleri ve ayrıca ana tedarikçilerinden birisinin üretim tesisinde de kovid salgını baş göstermesi nedeniyle Japonya’daki fabrikalarda Haziran ve Temmuz aylarındaki üretim durdurma takvimlerini uzatacakları bildirildi.

Küresel ölçekteki satışlar bazında dünyanın en büyük otomotiv firması konumunda olan Toyota Motor, bu son açıklaması ile Haziran ayı üretim planını üçüncü kez değiştirerek orijinal üretim planının %12 altına inmiş oldu.

Toyota’dan yapılan açıklamada, Haziran ayında küresel çapta 750 bin adet araç üretileceği bildirildi, ancak Temmuz ayı üretim hedefi için her hangi bir rakam açıklanmadı.

Toyota, 2022 yılı için küresel boyutta hedeflediği 9,7 milyon adet üretim rakamında ise her hangi bir değişikliğe gitmedi.

Firma bugüne kadar bütün üretime ara verme kararlarında gerekçe olarak Çin’deki pandemi kapanmalarını ve yarı iletken yonga tedarikinde yaşanan sorunları dile getirdi.

Firmanın son açıklamasında da Çin’deki ana tedarikçilerden birisinin fabrikasında kovid salgınına bağlı olarak personel yetersizliği nedeniyle üretimin yetişmediği ve yine bir diğer büyük tedarikçi firmada yaşanan ekipman arızaları gerekçe olarak gösterildi.
 
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü