Tüm Yerküredeki Çelik Sektörleri Toparlanırken Küresel Çelik Üretimi Ekim Ayında Yıllık %7 Oranında Arttı

27 Kasım 2020

Endüstriyel alanda toparlanmakta olan Çin’e diğer ülkelerin de katılmasıyla küresel ham çelik üretimi Ekim ayında yıllık %7 oranında artışla 162 milyon tona yükseldi.
 
Dünya Çelik Birliği'nin Salı günü (Dün) yayınladığı verilere göre, yerkürenin en büyük metal üreticisi ve tüketicisi konumunda olan Çin, ham çelik üretimini, %12,7 oranında artışla 92,2 milyon tona yükselterek en ön sıradaki yerini korudu.
 
Korona virüsü küresel salgınının sanayi sektörlerindeki çalışmaları baskılaması nedeniyle yerküre ham çelik üretiminde beş ay boyunca yaşanan gerilemenin ardından Ekim ayı, üretimde artışın yaşandığı üçüncü ay oldu.
 
Capital Economics şirketi (Capital Economics, 1999 yılında kurulmuş, Londra merkezli ekonomik araştırma ve danışmanlık şirketidir. Ç.N.) emtia malları yardımcı ekonomisti Samuel Burman, "Çin’deki ham çelik üretimi ile birlikte Çin dışındaki küresel ham çelik üretimi de toparlanıyor, ancak Çin dışındaki üretimin bütünüyle 2019 düzeylerine döndüğünü görmek için, olasılıkla önümüzdeki yıla kadar beklememiz gerekecek.” yorumunda bulundu.
 
Çoğu ülkede Korona virüsü salgını kısıtlamalarının gevşetilmesi, endüstriyel çalışmaların yeniden canlanması üzerinde olumlu etkisini gösterdi, bazı ülke ekonomileri büyümeye geçerken diğerleri de kayıplarını azalttı.
 
Burman, Hindistan'ın ham çelik üretiminin Eylül ayında %2,9 oranında gerilemesi sonrası, muson yağmurları döneminin hafif geçmesinin de yardımıyla, Ekim ayında %0,9 oranında arttığını söyledi.
 
Almanya’nın ham çelik üretimi, Eylül ayındaki %9,7 oranında gerilemenin ardından Ekim ayında %3,1 oranında artarken, ABD'deki ham çelik üretimi, Eylül ayındaki %18,5 oranındaki gerileme ile karşılaştırıldığında Ekim ayında %15,3 oranında geriledi.
 
Burman, "Ne var ki ABD’deki karantina önlemlerinin önümüzdeki aylarda ham çeliğin ABD iç pazarındaki tüketimini ve üretimini olumsuz etkilemesi olasıdır." yorumunu yaptı.
 
Üye ülkelerin toplam çelik üretimlerinin yerküre toplam çelik üretiminin %85’ini oluşturduğu Dünya Çelik Birliği, Çin çelik sektöründe yaşanan çok hızlı toparlanmanın bir sonucu olarak içinde bulunduğumuz yılda küresel çelik isteminde başta öngörülen %2,4 oranındaki gerilemeden daha düşük oranda bir gerileme yaşanacağını açıkladı. 
 
Kaynak: metaljunction
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü