Ukrayna Demiryolları Bazı Temel Gıda Ürünlerinin İhracatını Sınırlandırıyor

05 Mayıs 2022

Danışmanlık Firması APK-Inform Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın devlete ait demiryolu şirketinin bazı tarım ürünlerinin sınır kapılarından Polonya ve Romanya'ya taşınmasını geçici olarak kısıtladığını açıkladı.

Önemli bir tarım üreticisi olan Ukrayna, mallarının çoğunu deniz limanları aracılığıyla ihraç ederken, Rusya'nın işgalinden bu yana batı sınırından trenle ihracat yapmak zorunda kaldı.

APK-Inform, Yahodyn üzerinden Polonya'ya malların taşınmasına ilişkin kısıtlamaların 16 Nisan'dan 18 Nisan'a kadar devam ettiğini açıkladı. Hububat, yağlı tohumların, tahılların ve diğer gıda ürünlerinin İzov üzerinden Polonya'nın Hrubeszew ve Slawkov kasabalarına taşınması konusunda da hala kısıtlamalar mevcuttur. Danışmanlık firması, 16 Nisan'dan bir sonraki duyuruya kadar Dyakovo ve Vadul-Siret geçişleri yoluyla Romanya'ya tahıl ve tohum ihracatında kısıtlamalar olduğunu açıkladı.

Ukrayna tarım bakanı Mykola Solskyi, bu hafta yaptığı açıklamada Bakanlığın ana görevinin Ukrayna tahılını ihraç etmek için alternatif yollar bulmak olduğunu söyledi. Ülke, ihracat için milyonlarca ton çeşitli emtiaya sahiptir. Solskyi ayrıca 1,25 milyon ton tahıl ve yağlı tohumların Ukrayna limanlarında bloke edilen ticari gemilerde bulunduğunu ve yakında bozulabileceğini ifade etti.

Savaştan önce, Ukrayna ayda 6 milyon tona kadar tahıl ve yağlı tohum ihraç ediyordu. Mart ayında ihracat 200.000 tona düştü.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü