Ukrayna, Demiryolu İle Tarım İhracatı İçin Nakliye Kısıtlamalarını Genişletiyor

05 Mayıs 2022

Reuters'in Cuma günü analistler ve yetkililere dayandırdığı habere göre, Ukrayna'nın devlete ait demiryolu şirketi bazı tarım ürünlerinin sınırdan Polonya'ya taşınmasına yönelik geçici kısıtlamaları genişletti.

Önemli bir tarım üreticisi olan Ukrayna, mallarının çoğunu deniz limanları aracılığıyla ihraç ediyordu ancak Rusya'nın Şubat ayındaki işgalinden bu yana batı sınırından trenle ihracat yapmak zorunda kaldı.

APK-Inform danışmanlığı, İzov üzerinden Polonya'ya mal hareketine ilişkin kısıtlamaların 3 Mayıs'a kadar uzatılacağını söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Geçen hafta, devlete ait demiryolu Ukrzaliznytsia, Dyakovo ve Vadul-Siret geçişleri üzerinden Romanya'ya ve Yahodyn ve Izov üzerinden Polonya'ya kısıtlamalar getirdi.

Şirket, Paskalya tatili sırasında sınır geçişlerinde ve kapanışlarda vagon birikmesinin Ukrayna'yı mal tedarikini geçici olarak kısıtlamaya sevk ettiğini söyledi.

Tarım bakan yardımcısı Roman Rusakov, kısıtlamaları doğrulayarak, kısıtlamaların Polonya tarafından kaynaklandığını, önümüzdeki hafta sorunun Polonya ile görüşüleceğini söyledi.

Tarım Bakanı Mykola Solskyi bu ayın başlarında bakanlığın ana görevinin tahıl ihraç etmenin alternatif yollarını bulmak olduğunu söyledi.

Ülkenin hala ihracat için en az 13 milyon ton tahılı var. Bakan, APK-Inform'a, Ukrayna'nın Temmuz ayında toplam 40 milyon tona denk gelen yeni hasat için bu ay silolarını serbest bırakması gerektiğini söyledi.


Kaynak: thecattlesite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü