Ukrayna, Rusya’dan Yapılan Çelik Tel Dışalımına %50 Oranında Karşı İndirim (Anti Damping) Vergisi Uygulayacak

27 Şubat 2020

Ukrayna’nın uluslararası alım satım konusundaki bakanlıklararası komisyonu, Rusya’dan yapılan çelik tel ve çelik halat dışalımına 5 yıl süreyle %50,09 oranında karşı indirim (anti damping) vergisi uygulama kararı aldı.

Uluslararası alım satım konusundaki bakanlıklararası komisyon, PJSC Stalkanat-Silur Production Association şirketi tarafından yapılan şikâyete dayanarak Rusya’dan yapılan çelik halatlar ile bükülmüş çelik halatların dışalımı için karşı indirim soruşturması başlatılması kararı verdi. Komisyon, başvuruda bulunan şirketin, sözkonusu mallardaki üretiminin, ülkenin bu mallardaki toplam üretimi içerisindeki payının %50’yi aştığını belirledi. Stalkanat-Silur'un üretim kapasitesi 2016-2018 yılları arasında %10,9 oranında gerilemiş, yurtiçi satışları %1,9 oranında düşmüştü, işletmedeki istihdam ise %47,7 oranında azalmıştı.

Soruşturma, sözkonusu çelik tellerin ve çelik halatların, yerli üreticinin iç pazarda ürettiği benzer malların satış fiyatlarından daha düşük fiyatlarla Rusya’dan Ukrayna’ya dışalındığını belirledi. Komisyon, Rusya çıkışlı bu malların Ukrayna’ya iç pazar fiyatının altında bir fiyatla dışalınması ile ulusal üreticiye maddi zarar oluşturması tehdidi arasında nedensel bağlantı kurdu.
 
Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü