Vietnam G7 İklim Grubuyla Anlaşamaması Üzerine Kömür Enerjisi Planlarını Güncelledi

25 Kasım 2022

Vietnam, enerji planı taslağını güncelleyerek 2030 yılı itibarıyla kömür enerjisi kullanım kapasitesi hedefini yükseltirken, gelişmiş ülkelerin daha temiz enerji için fon sağlama girişimlerine potansiyel bir darbe olarak yenilenebilir enerji hedeflerinin ölçeği düşürüldü.

Vietnam Sanayi Bakanlığı ile 7 ülkenin temsilcilerinden oluşan iklim müzakerecileri grubu COP27 zirvesinde Adil Enerji Geçiş Ortaklığı konusunda bir finansman anlaşması sağlayamadı. Önümüzdeki on yılın sonuna kadar kömür kullanımı kapasitesini azaltacak ve 2045 yılı itibarıyla önemli bir düşüş gösterecek olan taslak planda geri çekilme yaşandı. Vietnam merkezli yatırımcılar, dünyanın en büyük 20 kömür kullanıcısından biri olan Vietnam'ın, içinde bulunduğumuz on yıldaki enerji geliştirme planları konusunda hükümet çıkarları ile yatırım planları arasında uzun süreli anlaşmazlıklar olduğunu ve önümüzdeki süreçte daha fazla değişiklik yaşanabileceğini ifade etti.

Vietnam hükümetinin programına göre, 2020 yılında 21 GW kurulu güce sahip, 2025'te 30 GW ve 2030 yılında 36 GW kurulu enerji kapasitesine ulaşacak olan ve önümüzdeki yıllarda inşa edilecek yaklaşık 11 yeni kömürle çalışan elektrik santraliyle birlikte kömür 2030 yılına kadar Vietnam'ın en önemli enerji kaynağı olmaya devam edecek.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü