Volkswagen Avrupa’daki Yeni Batarya Fabrikası Yatırımının Hangi Ülkede Yapılacağına İlişkin Kararını 2022 Yılının Ortasına Erteledi

11 Ekim 2021

Volkswagen firması tarafından 11 Ekim Pazartesi günü yapılan açıklamada, bir Doğu Avrupa ülkesinde kuracaklarını duyurdukları batarya fabrikasının kesin coğrafi konumuna 2022 yılının ilk yarısında karar verileceği bildirildi.

Volkswagen tarafından daha önce batarya yatırımları hakkında yapılan açıklamalarda, 2020’li yılların sonuna kadar Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde toplam altı adet büyük batarya fabrikası kurmayı planladıkları belirtilmişti. 2027 yılında faaliyete geçmesi planlanan fabrikalardan ilki için Macaristan, Çekya, Polonya ve Slovakya olası aday ülkeler olarak sıralanmıştı.

Firmadan bugün yapılan açıklamada ise, söz konusu kararlarında bir değişiklik olmadığı, fabrikanın kesin konumu ve ülke tercihi üzerindeki çalışma ve planlamaların devam ettiği ve en geç 2022 yılının Haziran ayına kadar nihai kararın açıklanacağı belirtildi.

Yatırım yapılması planlanan olası ülkelerin her birinin ekonomik ortam, elektrikli araç ve teşvik politikaları konularında kendine özgü şartları olduğu belirtilerek, bunların hepsinin birden ayrı ayrı değerlendirildikten sonra nihai kararın açıklanacağı duyuruldu.

Volkswagen İcra Kurulu Başkanı Herbert Diess ve teknolojiden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Schmall’in önümüzdeki Pazartesi günü hem Skoda firması ile görüşmeler yürütmek hem de ülkedeki elektrikli araçlara geçiş stratejisi hakkında bilgiler almak amacıyla Çekya’ya bir ziyaret gerçekleştirecekleri öğrenildi.

Çekya Sanayi Bakanı Karel Havlicek, daha önce yaptığı bir basın açıklamasında, Volkswagen’in nihai kararını ertelediğini söylemişti.

Havlicek, Reuters Ajansı’na verdiği yeni demecinde, Volkswagen’in nihai kararını normalde bu yılsonuna kadar açıklamasını beklediklerini, fakat firmanın bunu 2022 yılının ortasına kadar ertelemiş bulunduğunu söyledi. Havlicek, nihai kararın sadece Çekya için değil, diğer olası aday ülkeler için de ertelenmiş olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü