Volkswagen Çin Otomobil Piyasasından Umutlu

21 Kasım 2019

Volkswagen firmasının Çin’deki fabrika ve operasyonlarından sorumlu İcra Kurulu Başkanı Stephan Wollenstein Reuters Ajansına bugün (21 Kasım 2019) verdiği demeçte Çin otomobil pazarına ilişkin beklentileri hakkında görüşlerini bildirdi.

Wollenstein yaptığı açıklamada, bir yıldan uzun bir süredir sıkıntılı günler geçirmekte olan Çin otomobil piyasasının önümüzdeki yıl dengelenmesini ve daha sonraki birkaç yıl içerisinde küçük oranlarla da olsa tekrar büyüme eğilimine girmesini beklediğini belirtti.

Piyasanın yakın vadede 2017 yılındaki canlı seviyelerine hızla dönmesini beklemek elbette gerçekçi olmayacaktır diyen Wollenstein, ancak önümüzdeki yıldan itibaren bir dengelenme beklediğini ve 2023 ve 2024 yıllarına kadar olan dönemde küçük adımlarla da olsa, piyasanın büyümeye devam etmesini umduğunu sözlerine ekledi. Wollenstein, hedeflerinin Çin piyasasında özellikle elektrikli otomobiller segmentinden daha fazla pay almak olduğunu da belirtti.

Piyasayı takip eden analistler ise, 2018 yılında %2.8 küçülmüş olan Çin otomobil piyasasının, ekonomik durgunluk, ticaret savaşları ve yeni çevre mevzuatları gibi nedenlerle bu yılsonunda da %8 daralmasını bekliyorlar.

Bu yıl içerisinde tamamını Çin’de ürettiği sekiz adet yeni SUV modeliyle kendinden söz ettiren Volkswagen firması, ticari olarak ülkedeki en başarılı otomobil firmaları arasında bulunuyor. 2023 yılında Çin’de 500 bin adet elektrikli araç satmayı hedefleyen firma, yakın zaman önce yerli ortağı SAIC Motor şirketi ile birlikte 2.5 milyar dolar tutarında yatırımla yeni bir elektrikli otomobil fabrikası açmıştı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü