Volkswagen’in İşletme Karı 2020 Yılında Yarı Yarıya Azaldı

22 Ocak 2021

Volkswagen tarafından 22 Ocak Cuma günü yapılan basın açıklamasında, 2020 yılında firmanın işletme karında %50’ye yakın bir azalma olduğu, fakat gerçekleşen teslimat rakamlarında yılın dördüncü çeyreği itibarıyla güçlü bir toparlanma kaydedildiği bildirildi.

Dizel emisyon davasından doğan tazminat miktarı düşüldükten sonra, firmanın tam yıl işletme karı 10 milyar avro oldu. 2019 yılında ise tam yıl işletme karı 19.3 milyar avro olarak kayıtlara geçmişti.

Firmanın otomotiv departmanındaki net nakit akışının 6 milyar avro civarında olduğu ve geçtiğimiz yılın sonuna doğru otomobil teslimatlarında önemli oranda artış kaydedildiği belirtildi.

Açıklamanın devamında, 2020 Aralık ayında firmanın satış rakamlarının %1.7 oranında arttığı bildirildi. Avrupa Otomobil İmalatçıları Birliği’nin verilerine göre aynı dönemde otomobil satışları Avrupa genelinde %4 oranında azalmıştı.

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan karantina önlemleri ve yarı iletken yongaların tedarikinde yaşanmakta olan sıkıntıların diğer firmalar gibi Volkswagen’i de olumsuz etkilediği belirtiliyor.

Uzmanlar firmanın şu anda elektrikli araç pazarında çok sıkı bir rekabet baskısı altında olduğu ve özellikle Fiat Chrysler ile PSA firmalarının Stellantis markası altında birleşerek küresel çapta dördüncü sıraya yükselmelerinin de bu baskıyı arttıran önemli etkenlerden birisi olduğuna dikkat çekiyorlar.

Volkswagen’in 2020 yılına ait detaylı bilançolarının 16 Mart 2021 tarihinde yayınlanması bekleniyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü