Volvo Otomobil Group Firmasının Eylül Ayı Satışları Yıllık Bazda %30 Azaldı

04 Ekim 2021

Otomobil aksam ve yedek parça tedarikinde yaşanmakta olan küresel darboğaz nedeniyle, Çinli otomotiv firması Geely’nin sahibi olduğu Volvo Otomobil Grup’un Eylül ayı satış rakamının yıllık bazda %30,2 oranında azaldığı açıklandı.

Volvo yetkilileri tarafından geçtiğimiz ay yapılan bir basın açıklamasında, üretim için gerekli olan malzeme ve parça temininde yaşanan zorluklar nedeniyle firmanın satış hacminin bu yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçebileceği uyarısında bulunulmuştu.

4 Ekim Pazartesi günü Volvo Group’dan yapılan yeni açıklamada, ürettikleri otomobillere olan piyasa talebinin gayet güçlü olduğu fakat üretim için gerekli olan parça ve malzemeleri temin etmekte zorlandıkları ve bu durumun geçtiğimiz ay içerisinde daha da ciddi bir boyuta evrildiği belirtildi.

Bu yılsonuna kadar Stockholm Nasdaq borsasında listelenmeyi planlayan Volvo’nun küresel satış rakamlarının da Eylül ayında 47.223 adede gerilediği ve Avrupa’daki satışlarının %41,5, ABD’deki satışlarının ise %9 oranlarında azaldığı bildirildi.

Geçtiğimiz yılın başından itibaren küresel boyutta yaygınlaşmaya başlayan yarı iletken yonga kıtlığı sorunu nedeniyle, hemen hemen bütün otomotiv firmaları imalat süreçlerinde aksamalar yaşarken, birçoğu da planladıkları üretim miktarlarında kesinti yapma yoluna gidiyorlar.

Geçtiğimiz ay konuya yakın kaynaklardan Reuters Ajansı’na ulaşan haberlere göre, Volvo markasını bünyesinde barından Geely Holding’in, markanın borsada listelenmesi amacıyla muhtelif bankalarla yürüttükleri görüşmelerin olgunlaştığı ve yaklaşık 20 milyar dolar tutarında bir marka değerlemesinin hedeflendiği öğrenilmişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü