Yeşil Finans, Çin’in Düşük Karbon Emisyonlarına Geçişini Desteklemek İçin Genişliyor

12 Kasım 2020

Fitch Ratings tarafından hazırlanan yeni bir rapor, Çin'deki yeşil finans piyasasının, ülkenin 2060 yılına kadar karbon nötrlüğünü sağlama taahhüdünü gerçekleştirmenin bir yolu olarak genişlemeye hazır olduğunu belirtmektedir.
 
"Yeşil Finans, Çin’in Düşük Karbon Emisyonlarına Geçişini Desteklemek İçin Genişliyor" başlıklı rapor, COVID-19 salgınına rağmen, Çin'deki yeşil finans pazarını geliştirmeye yönelik politikaların ve teşviklerin ortaya çıkmaya devam ettiğini tespit etmiştir. Mali düzenleyiciler, Çin’in 14. Beş Yıllık Planındaki yatırım ve finansman araçları yoluyla iklim değişikliğini ele almak için politika hedefleri belirlediler. Politika yapıcılar ulusal bir çerçeve oluşturmak için bölgesel yeşil finans pilot programlarından ders aldıkça daha fazla girişim duyurulacaktır.
 
Yeşil tahvil piyasası, belirli projelerin uygunluğu ve genel işletme sermayesine tahsis edilmesine izin verilen gelir payı gibi yaygın olarak kabul edilen küresel standartlardan farklı yerel yönergelere dayalı olarak işlemektedir.
 
Çin Halk Bankası'nın 2020'deki yönergeleri, uygun projelerdeki boşluğu azaltmıştır. Pazarlarını yabancı yatırımcılara açma arzusunun daha fazla standardizasyonu teşvik etmesi beklenmektedir. Bankalar, hem yeşil enstrüman ihraç edenler hem de sahipleri olarak Çin’in yeşil tahvil piyasasında dünyadaki diğer piyasalardan daha büyük bir rol oynamaktadır. Bu kısmen, yeşil finans sisteminin gelişiminin başlarında krediyi genişletmedeki rollerinden kaynaklamakta ve bu kredi daha sonra yeşil tahviller yoluyla yeniden finanse edilmektedir.
 
Kaynak: Earth web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü