Yüksek Vasıflı Çelik Üreticileri Otomotiv Sanayinden Ümitliler

10 Kasım 2020

Ağır sanayiye yönelik yüksek vasıflı çelik üreten Voestalpine firmasından 10 Kasım 2020 Salı günü yapılan açıklamada, art arda dördüncü çeyrek dönemi de zararla kapattıkları, pandemi nedeniyle piyasada talebin halen zayıf seyretmekle beraber, kademeli bir iyileşmenin işaretlerini de gözlemledikleri belirtildi.

Özellikle otomotiv, havacılık sanayi ve demiryollarında kullanılan özel çelik parçalar üreten Voestalpine firmasından yapılan açıklamanın devamında, özellikle Avrupa ve ABD otomotiv sanayilerinin de dahil olduğu ana sektörlerde ve ayrıca inşaat ve tüketim mallarında da ikinci çeyrekte kayda değer iyileşme emareleri gözlemledikleri ifade edildi.

Temmuz ile Eylül arasındaki dönemde 206 milyon euro zarar ettiğni açıklayan Voestalpine firması, geçen yılın aynı döneminde 24.8 milyon euro kar açıklamıştı
.
Voestalpine’nin görüşleri Japonya’nın en büyük çelik üreticisi Nippon Steel firması ile parallelik gösterdi. Nippon’dan yapılan açıklamada, özellikle otomotiv sanayinden gelen çelik talebinde artış olduğu ve bu nedenle yıllık ham çelik üretim planlarını revize ettikleri belirtilmişti. En büyük küresel üretici Arcelor Mittal firması da tüm coğrafyalarda otomotiv sektörü kaynaklı talep artışı olduğunu açıklamıştı.

Voestalpine firmasının İcra Kurulu Başkanı Herbert Eibensteiner virüs salgının artışa geçmesine karşın ekonomik iyileşmenin küçük adımlarla da olsa devam edeceğine inandıklarını belirtti, ancak Avrupa’da yeni alınan kapatma kararlarının ekonomi üzerinde yaratacağı etkinin sonuçlarını beklemek gerektiğine de dikkat çekti.

Çin’de kapasite kullanım oranlarının kriz öncesi dönemdeki seviyelere döndüğü belirtilen firma açıklamasında, yüksek vasıflı çelik talebinin azaldığı dönemde kapatmak zorunda kaldıkları Linz kentindeki ark ocağını Eylül ayında tekrar faaliyete geçirdikleri belirtildi.

Kaynak: Reuters sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü