ABD, AB Ürünlerine Karşı 11 Milyar Dolar Değerinde Ek Vergi Çalışması Başlattı

09 Nisan 2019
ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi (USTR), 4 Nisan 2019 Avrupa Birliği’nin hava taşıtlarına sağladığı sübvansiyonlara karşılık olarak tarife önlemleri uygulanma önerisi sunan bir açıklama yayınlamıştır. İlgili açıklamada Airbus firmasına AB tarafından sağlandığı iddia edilen sübvansiyonların ABD’ye zarar veren etkileri olduğunun Dünya Ticaret Örgütü tarafından da tekrarla tespit edildiği ifade edilmiştir.
 
Açıklamada AB'nin bu sübvansiyonları kaldırana kadar 1974 tarihli Ticaret Kanununun 301. Maddesi uyarınca hangi AB ürününe ek tarife uygulanabileceğinin tespit edileceği bilgisi verilmiştir.

Tarifelere tabi olan ürünler arasında Fransa, Almanya, İspanya veya Birleşik Krallık'tan gelen sivil uçaklar ve tüm AB üye ülkelerinden deniz ürünleri, yoğurt, tereyağı, peynirler, zeytinler ve zeytinyağı, şarap, reçel, meyve suları, esans ve uçucu yağlar, tekstil ürünleri, halı, hazır giyim, el aletleri, demir çelik ve bakır ürünleri  gibi çeşitli ürünlerin bulunmakta olduğu görülmektedir.
 
USTR, bir ön liste yayınlayarak ilgili liste için kamuoyunun yorumu alınacağı bilgisi verilmiştir. USTR, DTÖ’de bu yaz sonuçlanması beklenen tahkimde de ifade edilen 11 milyar dolar büyüklüğünde bir zararın her yıl ABD’ye AB sübvansyonları sebebiyle verildiğinin tahmin edildiğini ifade etmiştir.

Liste: https://ustr.gov/sites/default/files/enforcement/301Investigations/Preliminary_Product_List.pdf