ABD BAŞKANI DONALD J. TRUMP İLE ÇİN BİRİNCİ FAZ TİCARET ANLAŞMASI İMZALADI

18 Ocak 2020

ABD Başkanı Donald J. Trump’ın, “Yönetimim, Amerikan çalışanlarına eşit şartlar sağlamak için ilk günden buy ana yorulmadan mücadele etti” ifadelerini kullandığı aktarılıyor.

ABD ile Çin arasında birinci faz ticaret anlaşmasına imza atıldığı, Başkan Trump’ın geçmişin başarısız politikalarını düzeltme ve ABD için daha adil ticaret sağlama sözünü yerine getirdiği, bahsi geçen anlaşmanın tarihi bir anlaşma olduğu ve Çin ile sahip olunan hayati ticari ortaklığı yeniden dengeleyeceği ve her iki ülkeye de fayda sağlayacağı bilgisi veriliyor.

Bu anlaşmanın imzalanmasının Amerikalı işletmeler, çiftçiler, üreticiler ve yenilikçiler için inanılmaz bir destek olacağı, Amerika'daki yenilikçileri rekabet edebilecekleri ve kazanacakları bir  oyun alanı oluşmasına yardımcı olacağı ve anlaşmaya dahil edilen reformların tamamen uygulanabilir olduğu ve etkili bir uygulama sağlamak için güçlü bir uyuşmazlık çözüm sistemi içerdiği belirtiliyor.

Daha önce herhangi bir ticaret anlaşmasında görülmeyen bir şekilde ilk kez Çin’in, pazara erişim sağlamak için yabancı şirketleri teknolojilerini Çinli şirketlere aktarmaya zorlama uygulamasını sona erdirmeyi kabul ettiği bilgisi veriliyor.

Yeni anlaşmanın bir parçası olarak Çin’in, Amerika’dan mal ve hizmet ithalatını en az 200 milyar ABD doları artırma sözü verdiği ve Çin’in ABD’den ithalatını arttırmasının önümüzdeki 2 yıl içinde gerçekleşeceği bilgisi veriliyor.

Bu artışın ABD-Çin ticaret ilişkilerinin yeniden dengelenmesinde önemli ilerlemeler sağlayacağı, Çin’in, bu anlaşma kapsamında Amerika Birleşik Devletleri tarafından üretilen malları, tarım ürünlerini, enerji ve hizmet alımı yapacağı belirtiliyor.
Çin, iki yıl boyunca her yıl 40 ila 50 milyar dolar arasında Amerikan tarım ürününü satın almayı kabul ettiği ve bunun da Amerikan çiftçilerine büyük bir destek sağlayacağı aktarılıyor.

Kaynak: https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/president-donald-j-trump-signing-landmark-phase-one-trade-agreement-china/