ABD Başkanı Donald Trump, ABD Şirketlerinin Çin Askeri İştiraklerine Yatırım Yapmasını Yasakladı

14 Kasım 2020

Beyaz Saray tarafından 12 Kasım 2020 tarihinde yapılan açıklamada, Başkan Trump’ın ABD şirketlerinin Çin ordusunu destekleyen şirketlere yatırım yapmasını yasaklayan bir kararnameyi imzaladığı bilgisi veriliyor.

11 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girecek olan bu kararnamenin, ABD’li şirketlerin ve kişilerin Çin ordusuna destek sağlayan Çin firmalarından fonlar yoluyla hisse almalarını engelleyeceği aktarılıyor.

Söz konusu kararnamede: Çin Halk Cumhuriyeti’nin askeri, istihbarat ve diğer güvenlik aparatlarının geliştirilmesini ve modernizasyonunu sağlamak ve kaynak sağlamak için Amerika Birleşik Devletleri sermayesini sömürdüğü ve bu durumun Çin'nin, kitle imha silahları, gelişmiş konvansiyonel silahlar ve siber eylemlerle Amerika Birleşik Devletleri ve halkını doğrudan tehdit etmesine izin verdiğine dair ifadelerin yer aldığı bilgisi veriliyor.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada, Trump tarafından imzalanan kararnamenin Amerikalı yatırımcıları: siber operasyonlar aracılığıyla Amerikan vatandaşlarını ve işletmelerini rutin olarak hedef alan, Amerika'nın kritik altyapısını, ekonomisini,ordusunu ve dünyanın dört bir yanındaki müttefiklerini ve ortaklarını doğrudan tehdit eden Çin istihbarat servislerine kasıtsız sermaye sağlama hususuna karşı koruduğunun ifade edildiği belirtiliyor.

Kaynak: https://insidetrade.com/daily-news/trump-bans-us-companies-investing-chinese-military-affiliates
https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/executive-order-addressing-threat-securities-investments-finance-communist-chinese-military-companies/
 
Yayınlayan: Vaşington Ticaret Müşavirliği