ABD-Çin Görüşmeleri

21 Mart 2019

Çin ile bir ticaret anlaşmasının yapılabileceği yönündeki iyimserliğini dile getiren Başkan Trump, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Pekin’in taahhütlerini yerine getirmesini sağlamak için 301. Madde tarife uygulamalarını “esaslı bir süre daha” uygulamada olacağını söyledi.

 
Beyaz Saray'da gazetecilere konuşan Trump, “Onları kaldırmaktan bahsetmiyoruz, onları kayda değer bir süre kullanmamaktan bahsediyoruz, çünkü Çin anlaşmasını yaparsak Çin’in anlaşmaya uygun hareket edeceğinden emin olmak zorundayız.” dedi ve “Bazı anlaşmalar yürürlükteyken birçok sorun yaşadılar” diye ekledi.

 
Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, geçen hafta ABD-Çin arasındaki bir ticaret anlaşmasının Çin’in ABD’ye misilleme yapmadan ABD’nin tarife uygulamalarına izin veren bir zorlayıcı mekanizma içereceğini söyledi.

 
Kudlow, C-SPAN'a yaptığı açıklamada, “Çin’in uygun davranmadığına karar verirsek, tarifelere orantılı bir şekilde başvuracağız, Çin ise buna karşılık misilleme yapmayacağını belirtti ancak henüz nihai imzalar atılmadı” dedi.

 
Uygulamaların değiştirilmesi için önemli taahhütler içeren Çin ile yapılan herhangi bir anlaşmanın uygulanabilirliği, siyasi koridorun her iki tarafındaki bazı ABD'li kanun yapıcılar için bir endişe kaynağı olduğu belirtiliyor.


Geçen ay Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer (D-NY), Trump’ı Çin tarafından “oyuna getirilmemesine” ve zayıf bir anlaşma yapmayı kabul etmesini istedi.

11 Mart'ta yaptığı açıklamada, “Yapmaya karar verdiğiniz şeyi elde edemezseniz (Çin’in kuralları ihlal eden ticaret uygulamalarına daimi bir reform yapılması gibi) o zaman uzaklaşın” dedi.

 
“Çin, bize üstünlük sağlamak, işimizi çalmak, zenginliğimizi çalmak, adil bir şekilde oynamamış olmak için ellerinden gelen her şeyi yaptı ve şimdi Başkan, tarifeleriyle onları istediğimiz yere getirdi” dedi. “Bir anlaşmaya varmaları gerekiyor. Ancak sert duruyorlar ve basın bildirilerinden anlşaıldığı kadar Başkanın eğilimleri, geri çekilerek herhangi bir anlaşma yapılabilmesi ve sonrasından borsanın geçici olarak yükselmesi yönünde gibi görünüyor. ”

 
Trump Çarşamba günü, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Sekreteri Steven Mnuchin'in liderliğindeki üst düzey yetkililerin görüşmeye devam etmek üzere önümüzdeki hafta Pekin'e seyahat edeceklerini söyledi.