ABD Firması Mc Donalds'tan Yapay Zeka Yatırımı

30 Mart 2019

Fast-food zinciri firması McDonald's’ın, en son teknoloji yatırımında yapay zeka şirketi satın almak için yaklaşık 300 milyon dolar yatırım yapacağı bilgisi verildi. Uzun süredir satın alma konusunda nadir atım attığı ifade edilen McDonald's’ın, yedi yıl önce kurulan Dynamic Yield firmasını satın almak için bir anlaşma yaptığı açıklandı.

Teknolojinin, McDonald's'ın menü göstergelerini, hava durumu ve günün saati gibi değişkenlere dayanarak kişiselleştirmesini sağlayacağı, örneğin hava sıcaklığına göre dondurma önermek veya kahvaltı saatinde uygun ürünler önermek, önceki müşterilerin tercihlerini göstermek, talep yoğun olduğunda siparişin hazırlanması için daha hızlı olan yiyecekleri önermek vb. hizmetler vermesine yardımcı olacağı bilgisi veriliyor.

Yaklaşık 38.000 satış noktasından her gün yaklaşık 68 milyon müşteriye hizmet verdiği ifade edilen Mcdonald's, teknolojiyi ABD dışına taşımadan önce arabaya servis alanlarında deneme yapmayı, restoranlarda ve cep telefonlarına da tanıtmayı planladığı bilgisi veriliyor.

Yaklaşık 142 milyar dolarlık bir piyasa değeri olan McDonald’s için küçük bir yatırım olduğu yorumu yapılsa da, satın alma işleminin şirket için son 20 yılın en büyüğü olduğu bilgisi veriliyor. Mc Donalds'ın, rekabet gücü yüksek fast-food işinde rakipler üzerinde üstünlük elde etmek için büyük verileri kullanmanın stratejik olarak önemli olduğunu gördüğü ifade ediliyor.

Kaynak: https://www.ft.com/content/a1818006-4f4e-11e9-b401-8d9ef1626294