ABD Merkez Bankası’nın Ekonomiye Dair Belirsizlik Açıklamaları Sonrası Mortgage Oranları 31 Ayın En Düşük Seviyesine Geriledi

28 Haziran 2019

ABD Merkez Bankası’nın Ekonomiye Dair Belirsizlik Açıklamaları Sonrası Konut Kredisi Oranları 31 Ayın En Düşük Seviyesine Geriledi

 

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Merkez Bankası (FED) toplantısı sonrası ABD’de konut kredisi oranlarının Kasım 2016’dan bu yana en düşük seviyeye indiği bilgisi veriliyor.
Freddie Mac tarafından Perşembe günü yayınlanan en son verilere göre, 30 yıllık sabit faiz ortalamasının, ortalama 0,5 puan ile yüzde 3,73'e gerilediği, bu oranın bir hafta önce yüzde 3,84, bir yıl önce ise yüzde 4,55 olduğu belirtiliyor.
15 yıllık sabit faizli ortalamasının 0,5 puan ile yüzde 3,16'ya gerilediği, bu oranın bir hafta önce yüzde 3,25, bir yıl önce ise yüzde 4,04 olduğu, beş yıllık değişken faizli ortalamasının, ortalama 0,4 puan ile yüzde 3,39’a gerilediği ve bu oranın bir hafta önce 3,48, bir yıl önce ise yüzde 3,7 olduğu bilgisi veriliyor.
Zillow ekonomisti Matthew Speakman’ın açıklamasına yer verilen haberde, Speakman’ın, “Son haftalarda oranlar tutarlı bir şekilde düştü ve bu eğilim Merkez Bankası’nın federal fon oranlarında yakın vadeli bir kesim önerisi sonrası devam etti.” ifadelerini kullandığı belirtiliyor.
Konut kredisi oranlarının Merkez Bankası toplantısı sonrası beklenildiği gibi düştüğü, Merkez Bankası’nın gösterge oranını değiştirmediği ancak enflasyon, yavaşlayan küresel büyüme ve ticaret savaşıyla ilgili endişelerini dile getirdiği ifade ediliyor. Merkez Bankasının konut kredisi oranlarını belirlemediği bununla beraber eylemlerinin bu oranları etkilediği belirtiliyor.
Tüm bu yaşananlar arasında konut kredileri başvurularında artış olduğu bilgisi de veriliyor.



Kaynak: https://www.washingtonpost.com/business/2019/06/27/mortgage-rates-sink-month-low-after-federal-reserve-expresses-uncertainty-about-economy/?utm_term=.f7676fb99f6f