ABD Ticaret Bakanlığı Huawei'ye İhracat Yapma İznini 90 Gün Uzattı.

20 Ağustos 2019
ABD Ticaret Bakanlığı’nın, ABD ve Çin Ticaret müzakerelerinde önemli bir başlık olarak görülen Çin telekom devi Huawei şirketine ABD’li firmaların izin almadan satış yapmalarına izin verilmesi ile ilgili olarak, 90 gün daha süre tanıdığı ifade ediliyor. Daha önce Mayıs ayında verilen 90 günlük iznin bittiği noktada gelen uzatma konusunda açıklama yapan Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un, “Tüketicileri Huawei’nin ürünlerinden uzaklaşmaya teşvik etmeye devam ederken, herhangi bir aksaklığı önlemek için daha fazla zaman gerektiğinin farkındayız ve aynı zamanda, Huawei'ye ve bağlı şirketlerine yapılan herhangi bir ihracatın Geçici Genel Lisans koşullarını ihlal etmemesini sağlamak için sürekli olarak çalışıyoruz.” dediği ifade ediliyor. Fox Business News televizyon kanalı röportajında  konuşan Wilbur Ross’un “Kırsal bölgelerde şirketlerin bazılarının Huawei'ye bağlı oldukları için yaptıkları iş konusunda şirketlere biraz daha zaman ayırıyoruz. Ancak hiçbir şey için belirli bir lisans ayrıcalığı verilmedi.” dediği ifade ediliyor.
 
Başkan Trump ve Xi Jinping’in Haziran ayında Japonya’nın Osaka kentinde buluşmalarında ABD’nin Huawei konusunda bazı kısıtlamaları kaldıracağı ve Çin’in de buna karşılık ABD’den tarım ürünleri alımlarını artırmayı taahhüt ettiği söylenirken, devamla Başkan Trump’a göre, Çin tarımsal ürün alımlarını artırmadığı ve bunun da 1 Eylül’den 2019’dan başlayarak 300 milyar dolarlık Çin malı üzerinde ek tarifeleri ilan etmeye yönelttiği ifade ediliyor.
 
ABD-Çin ticaret müzakereleri için kritik öneme sahip olan Huawei için ticaret genel istisnanın süresinin dolmasına izin verilmemiş olması olumlu görülürken istisna sonrasında ise müzakere geleceğinin halen belirsiz olduğu ifade ediliyor. Ross’un ayrıca, 46 Huawei yan kuruluşunun daha listeye eklediğini ve ve Huawei’nin son tarihi aşmasının daha zor olacağını ifade ettiği belirtiliyor.
 
Pazar günü Başkan Trump, Huawei'deki kısıtlamaların kaldırılmayacağını ileri sürerken. gazetecilere, “Huawei, iş yapamayacağımız bir şirket” dedi. “ve bir tür rapor edildi, bence tam tersi, bugün - şaşırdım - iş yapmaya açık olduğumuzu. Aslında onlarla iş yapmamaya açığız ”dedi.  “Şimdi, Huawei'nin küçük bölümleri var, mobilya ve yapabileceğimiz diğer şeyler gibi. Ancak diğer bölümleri iptal ettikten sonra ne satılıyor, ne geliyor çok karmaşık bir hal alıyor ”dedi. “Yani, şu anda, iş yapmayacağımıza çok benziyor. Hiç iş yapmak istemiyorum, çünkü bu ulusal bir güvenlik tehdidi ... Bu yüzden, gerçekten, Huawei ile iş yapmamak istiyoruz. Ve aslında hiçbir iş yapmamaktan bahsediyoruz, çünkü yine de geri kalanı ulusal güvenlik değil, ama neyin gelip neyin gelmeyeceğini belirlemek çok zor. Hala Huawei. Bu yüzden çok uzak olmayan bir gelecekte bunun hakkında bir karar vereceğiz. Fakat bu sabah rapor edildiğinin tam tersi biraz” dediği ifade ediliyor.
 

Kaynak: https://insidetrade.com/daily-news/ross-huawei-license-be-extended-another-90-days