ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun KOVID-19 Ürün ve Tedarik Zinciri Raporu: Bazı Sorunlar 2020 Yılına Dek Sürecek

31 Aralık 2020

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun 22 Aralık 2020 tarihinde ABD Kongre’sine Koronavirüsle ilgili ürünler hakkında sunduğu 363 sayfalık raporda ilgili ürünlerde yaşanan tedarik zinciri zorluklarının 2022’ye dek devam edeceğinin ifade edildiği bilgisi veriliyor.

Komisyon üyelerinin, raporun kaleme alındığı tarih itibariyle başlangıçta yaşanan tedarik zinciri zorluklarının bir kısmının üstesinden gelindiğini ancak bir kısmında hala sorun yaşandığını yazılı olarak raporda ifade ettikleri aktarılıyor.

Komisyon üyelerinin, “Üstesinden gelinen zorluklar ABD’li üreticilerin üretimi başlatması ya da artırması, KOVID-19 ile ilgili kritik ürünlerin ithalatının artması ve virüsn daha iyi anlaşılmasına dayandırılabilir. Ancak, pandemi devam ederken zorluklar da devam ediyor ve KOVID-19 ile ilgili bazı ürünler için tedarik kısıtlarının 2022'ye dek azalması beklenmiyor.” Ifadelerini kullandıkları belirtiliyor.

Söz konusu raporda, tedarik zinciri sorunlarının Eylül ayına kadar salgınla mücadelede kullanılan ürünlerin bulunabilirliğini nasıl etkilediğinin ele alındığı ve komisyon üyelerinin tıbbi cihazları, kişisel koruyucu ekipmanları, ilaçları, sabunları ve temizlik bileşenlerini incelediği bilgisi veriliyor.

Bazı Demokrat ve Cumhuriyetçi vekiller tarafından rapora dair yapılan açıklamada, “Bu rapor, mevcut sıkıntıları ve darboğazı, belirli ürünlerde ithalata bağımlılığı, yerli üretim kapasitesinin artmasının faydalarını ve daha fazla tedarik zinciri esnekliği sağlama ihtiyacına yönelik ek kanıt sağlamaktadır.”

Kaynak: https://insidetrade.com/daily-news/itc-report-covid-19-goods-supply-chain-says-some-problems-will-linger-through-2022

Rapor: https://insidetrade.com/sites/insidetrade.com/files/documents/2020/dec/wto2020_0587a.pdf

Yayınlayan: Vaşington Ticaret Müşavirliği