ABD ve Çin Ek Gümrük Vergisi Uygulanmasını Askıya Aldı Ve G-20 Liderleri Ortak Bir Sonuç Bildirisi Yayınladı

02 Temmuz 2019

ABD ve Çin Ek Gümrük Vergisi Uygulanmasını Askıya Aldı Ve G-20 Liderleri Ortak Bir Sonuç Bildirisi Yayınladı

ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin sürdüğü bir dönemde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ürünlerine yönelik 300 milyar dolarlık gümrük vergisi uygulama planını ertelemeyi kabul ettiği bilgisi veriliyor.

Çin telekom devi Huawei’ye uygulanan bazı kısıtlamaları da kaldırmayı kabul eden Trump’ın, “Çin Devlet Başkanı Xi ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Bana göre harika bir görüşmeydi. Birçok konuyu el aldık ve işleri yoluna soktuk.Beklediğimden çok daha iyi bir görüşme gerçekleştirdik. Çin ile birlikte müzakerelere devam etme kararı aldık. Çiftçilerimizin büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandığı bildirildi.     

New York Demokrat Senatörü Chuck Schumer’in kararı eleştirdiği ve “Bu karar Çin’in haksız ticaret uygulamalarını değiştirme kabiliyetimizi önemli ölçüde azaltacaktır.” ifadelerini kullandığı belirtiliyor.

G-20 üyeleri tarafından yayınlanan ortak bildiride, liderlerin ticari gerilimlerin yoğunlaşmasıyla ilgili “riskleri” ele alma konusunda anlaştıkları bildirildi. Ortak bildiride, “En önemlisi, ticari ve jeopolitik gerilimler arttı. Bu riskleri ele almaya ve daha ileri adımlar atmaya hazır olacağız.” ifadelerine yer verildiği belirtiliyor.

G20 liderleri, sonuç bildirisinde, ticaret ve yatırımlar konusunda, pazarları açık tutacaklarını ve Dünya Ticaret Örgütü’nün gerekli olan reformları destekleyeceklerini belirtirken, bu konuda küresel “eşit şartlar” oluşturmak için çalışacaklarını belirtti.

Liderlerin bu hedefe ulaşmak için diyaloğu geliştirme sözü verdikleri ve Dünya Ticaret Örgütü'nün işleyişini de iyileştirmeyi taahhüt ettikleri bilgisi veriliyor.

Kaynak: https://insidetrade.com/daily-news/us-china-continue-talks-new-tariffs-hold-g20-leaders-issue-joint-communiqué