Bilgi ve İletişim Teknolojisi Tedarik Zinciri Regulasyonu ABD-Çin Görüşmelerinden Etkilendi

05 Kasım 2019

Endüstri kaynaklarına dayandırılan bilgilerde, Mayıs ayında ABD Bilgi ve İletişim Teknolojisi (ICT) tedarik zincirinin korunmasına ilişkin yürütme kararının uygulanması için hazırlanan regulasyonların, ABD ile Çin arasında devam eden ticari görüşmelerden ötürü kısmen geciktiği bilgisi veriliyor.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın Sanayi ve Güvenlik Bürosu’nun (BIS) bahsi geçen regulasyonları 12 Ekim tarihinde imzalaması gerektiği ancak bunun gerçekleşmediği belirtiliyor. Bahsi geçen yürütme kararının BIS’e, “Yabancı Hasım” olan ülkeler ya da firmalardan ürün ya da servis alımını yasaklama talimatı verdiği ve regulasyonların BIS’in hangi işlemleri yasaklayabileceğiyle ilgili kriterleri belirlediği bilgisi veriliyor.

Bahsi geçen kararnamenin yayınlandığı dönemde Çin’i hedef aldığı, Trump’ın bu kararnameyi, ABD-Çin ticaret müzakerelerinin duraksamasının ardından çıkardığı bilgisi veriliyor.

ICT tedarik zincirine yönelik bahsi geçen regulasyonun imzalanmasından bir gün önce 11 Ekim 2019 tarihinde Trump, ABD ve Çin’in, tarımsal alımları ve tartışmalı olmayan diğer konuları kapsayacak olan ilk ticaret anlaşması hususunda mutabakata vardıkları, bahsi geçen bu anlaşmanın Kasım ortasında gerçekleştirilecek olan APEC liderler zirvesinde imzalanmasının beklendiği ancak etkinliğin iptal edildiği ve iki tarafın imzalama merasimini yeniden ayarlamak için çalıştığı bilgisi veriliyor.

Kaynak: https://insidetrade.com/daily-news/crafting-timing-ict-supply-chain-regs-impacted-us-china-talks