Çin Önderliğinde Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) Anlaşması Ticaret Paktı İmzalandı

31 Aralık 2020

ABD’nin önde gelen gazetelerinden olan New York Times tarafından yayımlanan makalede Pazar günü imzalanan anlaşmanın, Washington’un bölgeyle ekonomik bağlarının belirsiz olduğu bir dönemde Pekin'in Güneydoğu Asya’daki büyüyen ekonomik etkisinin güçlü bir sembolü olarak durduğu yorumunda bulunuluyor.

Pekin tarafından kısmen bölgedeki Amerikan etkisine karşı bir denge olarak şekillendirilen dünyanın en büyük bölgesel serbest ticaret anlaşmalarından biri olan “Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık” (RCEP) anlaşmasının sekiz yıl süren görüşmelerin ardından 15 ülke arasında resmi olarak imzalandığı bilgisi veriliyor.

Bazı ticaret uzmanlarına göre, “Bu yeni anlaşma, dünyanın geri kalanının ABD'yi beklemeyeceğini gösteriyor. Avrupa Birliği de agresif bir hızla ticaret müzakerelerini sürdürdü. Diğer ülkeler yeni anlaşmalar imzaladıkça, Amerikalı ihracatçılar yavaş yavaş avantajlarını kaybedebilirler.”

Dış İlişkiler Konseyi'nde (Council on Foreign Relations) üst düzey ticaret ve uluslararası politik ekonomi uzmanı olan Jennifer Hillman anlaşmaya dair, “Birleşik Devletler şu anda salgınla mücadele ve ekonomisini ve altyapısını yeniden inşa etme ihtiyacı da dahil olmak üzere yerel endişelere odaklanırken, dünyanın geri kalanının Amerika'nın sorunlarını çözmesini bekleyeceğinden emin değilim.” Ifadelerini kullandığı aktarılıyor.

Kaynak: https://www.nytimes.com/2020/11/15/business/china-trade-rcep.html

Yayınlayan: Vaşington Ticaret Müşavirliği