Trump Anlaşmayı Sonlandırma Tehdidinde Bulunurken, ABD’li ve Çin’li Ticaret Temsilcileri Görüşme Gerçekleştirecekler

07 Mayıs 2020

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Pekin’in şartlara uymaması durumunda anlaşmayı “feshetme” tehdidinin ardından üst düzey ABD’li ve Çinli ticaret müzakerecilerinin önümüzdeki hafta ilk faz ticaret anlaşmasının uygulanmasına ilişkin görüşme yapacakları bilgisi veriliyor.

 

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre görüşmede Çin’i Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD’yi ise ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer temsil edecek.

 

Planlanan telefon görüşmesinin Liu ve Lighthizer'ın, Koronavirüs salgınının dünyanın en büyük iki ekonomisini vurarak tedarik zincirlerini bozmasından hemen önce, Ocak ayında imzalanmasından bu yana anlaşmayla ilgili yapacağı ilk resmi görüşme olacağı belirtiliyor.Birinci faz ticaret anlaşmasına göre Liu ve Lighthizer'ın her altı ayda bir görüşmesinin öngörüldüğü, gelecek hafta gerçekleştirilecek görüşmenin planlanandan biraz daha erken olduğu bilgisi veriliyor.

 

Trump’ın Çarşamba günü Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada ticaret anlaşmasının gidişatından memnun olup olmadığını önümüzdeki iki hafta içerisinde belirtebileceğini ve bu durumunda ufukta bir gelişme olduğunun sinyalini verdiği aktarılıyor.

 

ABD Başkanı Trump’ın Pazar günü  tarifelerden ötürü para kaybettiğini söyleyen bir işadamının sorusuna cevaben, gümrük vergilerinin Çin'i 250 milyar dolarlık ABD malları satın almaya söz vermeye teşvik ettiği yanıtını verdiği ve “Artık almak zorundalar. Almazlarsa anlaşmayı sonlandırırız, oldukça basit." ifadelerini kullandığı belirtiliyor.

 

Bu yılın başlarında imzalanan anlaşma metnine göre Çin’in, iki yıl boyunca 2017 yılı seviyesine kıyasla ek 200 milyar dolarlık ABD mal ve hizmetleri satın almayı kabul ettiği bilgisi veriliyor.

 

Koronavirüs salgınından ötürü, ABD’den yapılan ithalatın bir yıl önceye kıyasla 2020’nin ilk 4 ayında %5.9 azaldığı bir dönemde bahsi geçen ticaret anlaşmasında hedeflenen oranın gerisinde kaldığı belirtiliyor.

 

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağın, Pekin’in taahhütlerini yerine getirmek için içtenlikle çalıştığını söylediği bilgisi veriliyor. Örnek olarak, Çin’in Ulusal Halk Kongresi’nde onaylanması gereken fikri mülkiyetin korunması konusunda yaptırımları arttıracak bazı önlemlerin Mart’tan bu ay sonuna ertelendiği ifade ediliyor.

 

Çin Ticaret Bakanlığı’nın konuya dair yorum yapmadığı, ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi’nin de normal çalışma saatleri dışında gönderilen e-posta sorularına yanıt vermediği belirtiliyor.

 

İki ülke arasındaki ilişkilerin, ABD'nin koronavirüsten en fazla etkilenen ülkelerden biri olmasından sonra daha da bozulduğu, Trump’ın, Çin’i salgının ölçeği ve riski hususunda dünyaya yanlış bilgi vermekle itham ettiği ve buna ceza olarak daha fazla tarife uygulama tehdidinde bulunduğu bilgisi veriliyor. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise ABD'nin, salgının kötü yönetilmesinin sorumluluğunu başka ülkelere yükleme çabasında olduğunun belirtildiği aktarılıyor.

 

Kaynak: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-07/u-s-china-trade-chiefs-to-speak-after-trump-threat-to-end-deal