Trump Rus Füzelerinden Ötürü Türkiye’ye Yönelik Yeni Yaptırımları Değerlendiriyor

22 Haziran 2019

Trump Rus Füzelerinden Ötürü Türkiye’ye Yönelik Yeni Yaptırımları Değerlendiriyor

 

 

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’nin Rus S-400 Füze Savunma Sistemi satın almasından ötürü Türkiye’yi cezalandırmak için üç yaptırım paketini değerlendirdiği bilgisi veriliyor.  

 

Konuya yakın ve ismi açıklanmayan üç kaynağa dayandırılan haberde, ABD'de Ulusal Güvenlik Konseyi, Dışişleri Bakanlığı ve Hazine yetkilileri tarafından ele alınan yaptırım paketlerinden en ağır olanının Türk ekonomisini sekteye uğratabilecek nitelikte olduğu belirtiliyor.

 

Şu an için en fazla desteğe sahip olan fikrin, Rusya ile işbirliği yapan şiketlere yönelik yaptırımları sağlayan "ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası" (CAATSA) kapsamında ile Türkiye’nin kilit savunma sektöründeki bazı şirketlerin hedef alınması olduğu bilgisi veriliyor.

 

Bahsi geçen yaptırımların bu şirketleri ABD mali sisteminden etkili bir şekilde uzaklaştıracağı ve bu şirketlerin Amerikan komponentlarını satın almalarını ya da ürünlerini ABD’de satmalarını neredeyse imkansız hale getireceği belirtiliyor.

 

Limoni İlişkiler

 

Yaptırım söylentilerinin, son yıllarda halihazırda bozulmakta olan ABD-Türkiye ilişkilerinin, Sayın Cumhurbaşkanımızın S-400 sistemini satın alma kararı sonrası daha da kötüye gittiğini yansıttığı ifade ediliyor. Bugüne dek yaptırım söylentilerinin, Türkiye’nin F-35 programına katılımına yönelik ABD tehdidinden ibaret olduğu bilgisi veriliyor.

 

Söylentilerin, Türkiye’nin S-400 sistemi parçalarını almaya başlaması ile ABD’nin Temmuz başında yaptırımları uygulayabileceği olduğu ifade ediliyor.

 

ABD Başkanı Donald Trump’ın önümüzdeki hafta Japonya’da gerçekleştirilecek olan G-20 Zirvesi öncesi bir karar alma hususunda gönülsüz olduğu ve Trump’ın bu zirvede Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin beklendiği bilgisi veriliyor.

 

Türk yetkililere danydırılarak verilen bilgide, Türkiye’nin Vaşington’a duyulan güvenin kırılmasından ötürü yaptırım tehdidine karşı meydan okuduğu ifade ediliyor.

 

Trump’ın, Türkiye'nin S-400 sistemini satın almaktan vazgeçmesini ve bunun yerine ABD yapımı Patriot füze savunma sistemine geçmesine yönelik çabaların arkasındaki itici güç olan Kongre’den artan iki taraflı baskıyla karşı karşıya kaldığı bilgisi veriliyor. Kongre liderlerinin CAATSA yaptırımlarını zorunlu gördüğü ve Türkiye’nin S-400 sistemini satın alması halinde bu yaptırımlardan kaçınmasının mümkün olmadığı ifade ediliyor.

ABD Başkanı Trump ile Sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan arasında  özel bir ilişki olmasına rağmen Trump’ın daha önce; Andrew Brunson’la alakalı konularla ve Ağustos ayında ikiye katlanan metal gümrük vergileri ile Türkiye’yi cezalandırma isteği gösterdiği ifade ediliyor.