Uluslarası Ticaret Mahkemesi Bölüm 232 Uygulamalarını Onadı

26 Mart 2019

ABD Uluslarası Ticaret Mahkemesi ulusal güvenlik nedeni ile Başkanlık tarafından kullanılan Bölüm 232 ticari tedbirlerinin yasallığını onadı.
 
Mahkeme Amerikan Uluslararası Çelik Enstitüsü ve Sim-Tex and Kurt Orban ortaklığı tarafından verilen dilekçede belirtilen; Bölüm 232 kapsamında uygulamaya konulan tarifelerin yürütme tarafından kanuna aykırı olarak yasama organını etkisiz kıldığı iddiasını reddetmiş oldu.
Yargıçlar bu konuda ABD Feredal Yüksek Mahkemesinin 1976 yılında Enerji İdaresi ve Algonquin SNG şirketi arasındaki davada verdiği Bölüm 232 kurallarının yetki devri doktrini çerçevesinde yeterli olduğu kararı ile bağlı oldukları sonucuna ulaştılar.
 
Yargıçlar Claire R. Kelly ve  Jennifer Choe-Groves bu konuda Ticaret Bakanına başkanın direktifleri doğrultusunda tedbirler alma ve çözüm üretme konusunda yetki verilmesinde, kongrenin bu yetkilerin gerekli olup olmadığı, verilen yetkilerin rasyonelliği ve gerekliliği ile kötüye kullanılıp kullanılmadığını denetleme konusunda yetkin olduğundan her hangi bir sakınca görülmediği,
 
Yargıç Gary S. Katzman ayrıca  kongrenin Bölüm 232 kapsamında yetkisinin devretme konusunda haklı olup olmadığını sorgularken mahkemelerinin yüksek mahkemenin Algonquin kararı ile bağlı olduğunu belirtmiştir.
 
Washington Trade Daily