T.C. Viyana Büyükelçisi Sayın Ümit YARDIM’ın Avusturya Ekonomi ve Ticaret Odasını Ziyareti

14 Şubat 2019

13.02.2019 tarihinde T.C. Viyana Büyükelçisi Sayın Ümit YARDIM Avusturya Ekonomi ve Ticaret Odası (WKO) Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Richard SCHENZ’e bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Ziyarete Ticaret Müşaviri Ayşe Şule ÖZDOĞAN eşlik etmiştir.

Ziyarette öncellikle DR. SCHENZ, Türkiye ile olan ticari ve yatırım ilişkilerinin kendileri için önemine değinerek, Türkiye’de 200 iştirak ve 1500 civarında aktif Avusturyalı firmanın bulunduğunu, firmaların Türkiye’de belirgin herhangi bir sorun yaşamadıklarını ve Türkiye’de faaliyet göstermekten memnun olduklarını belirtmiştir. Diğer taraftan, Türkiye’ye yatırım yapan ülkeler arasında Avusturya’nın son dönemde ilk 3 sırada yer aldığını ve halihazırda kümülatif olarak 10 milyar ABD Dolarına ulaşan yatırımları bulunduğunu, Türkiye’nin ise Avusturya’da kümülatif 200 milyon ABD Doları yatırımı bulunduğunu (1 milyar ABD Doları seviyesindeki Denizbank yatırımı hariç) belirtmiştir.

Diğer taraftan, Türkiye’de mukim Avusturya Ticaret Müşavirliğinin Gürcistan ve Azerbaycan’dan da sorumlu olduğunu ve söz konusu ülkeler ile de çok iyi ilişkilerinin bulunduğunu vurgulamıştır. Ayrıca, Oda olarak ekonomik ilişkileri siyasi ilişkilerden ayrı tutmaya gayret gösterdiklerini ve ekonomik ilişkilerdeki olumlu gelişmelerin siyasete de yansıyacağına inandıklarını vurgulamıştır. Türkiye-Avusturya arasındaki ekonomik ilişkilerde bahse konu olabilecek tek sorunun, son dönemde gündemde olan ve ilerleme kaydedilemeyen Türkiye-AB arasında yürürlükte bulunan Gümrük Birliğinin Modernizasyonu süreci olduğunu, bu sürecin de her iki tarafın çıkarı doğrultusunda çözümleneceğine inandığını belirtmiştir.

Sayın Büyükelçi ise, Avusturya-Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin Türkiye için de önemine değinerek, siyasi ilişkilerin olumlu seyretmesinin ekonomik ilişkilere büyük katkı sağlayacağını, bunun için çalıştıklarını, sadece iki ülke arasındaki iş birliğinin değil, aynı zamanda iyi ilişkilerin bulunduğu üçüncü ülkelerde de ekonomik iş birliğinin iki ülkeye katkı sağlayacağını ifade etmiştir. Sayın Büyükelçi, Gümrük Birliğinin Modernizasyonu sürecinin devam ettiğini ve bu alanda Türkiye’nin AB Komisyonu ile yakın temasta olduğunu, sorunlara da değinmek gerekirse, Türk iş adamlarının vize başvuru süreçlerinin çok uzun olmasının ve vize sürelerinin çok kısıtlı kalmasının ticari ve yatırım ilişkilerini olumsuz etkilediğini ifade etmiştir.

Ayrıca, turizm sektöründeki olumlu gelişmelere de değinen Sayın Büyükelçi, Türkiye’nin bu sektörde sunduğu fiyat-kalite dengesinin hiçbir Avrupa ülkesi ile kıyaslanamayacak seviyede avantajlı olduğunu, ancak turizm sektörünün de siyasi ilişkilerden oldukça etkilendiğini, ilişkilerin düzelmesinin her iki alanda da önemli ilerlemeler kaydedilmesi yönünde temel oluşturacağına inandığını belirtmiştir. Diğer taraftan, ifade özgürlüğüne çok inandığın, ancak Türkiye karşıtı terör örgütlerinin eylemlerini asılsız söylemler ile Viyana’nın merkezi ve en turistik yerinde düzenliyor olmalarına bir anlam veremediğini ifade etmiştir.

Yayımlayan: Viyana Ticaret Müşavirliği