Azerbaycan Merkez Bankası ile Bir Fransız Bankası Arasında İşbirliği.

13 Mart 2019

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mehriban Aliyeva’nın Fransa’ya yaptığı ziyarette, Azerbaycan Merkez Bankası ve “Rotshshild & Cie” Bankası arasında işbirliği konusunda mutabakat sağlandı.
Azerbaycan Merkez Bankasından edinilen bilgiye göre, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve diğer alanlarda ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin genişletilmesi konusunda çok sayıda toplantı yapıldı.
Sayın Aliyeva'nın en önemli görüşmelerinden biri, “Rotshshild Global Financial Advisory” şirketinin başkanı David De Rothschild ile oldu.
Bilindiği üzere, “Rotshshild Global Financial Advisory”, 3500'den fazla profesyonel uzmana sahiptir ve 40'tan fazla ülkede finansal hizmetler sunmaktadır.
Görüşmede sağlanan mutabakata göre, uluslararası finans piyasalarında yüksek ün ve geniş deneyime sahip olan “Rotchild & Cie Bank” ile Azerbaycan Merkez Bankası arasında danışmanlık hizmetleri sağlanması konusunda, Azerbaycan Merkez Bankası Başkanı Elman Rustamov ve “Rotchild & Cie Bank”ın Genel Müdürü Aryel Malard Dö Rotshshild ile stratejik bir işbirliği anlaşması imzaladı.
İmzalanan anlaşma uyarınca üç stratejik konuda işbirliği yapılacak:
- Bankacılık sektörünün mevcut durumu ve sektörü etkileyen temel faktörler değerlendirilecek, lider bankaların iş modelleri, "scoring" metodolojisine uygun olarak değerlendirilecek, bankacılık sektörünün finansal sürdürülebilirliğini güçlendirmesi ve yeniden yapılandırma süreçlerinin tamamlanması için gerekli önlemlerle ilgili öneriler hazırlanacak;
- Bankalararası, sermaye ve borç piyasaları, piyasa katılımcılarının, prosedürler ve altyapının, ürünlerin, bankaların uluslararası borç ve sermaye piyasalarına katılım imkanlarının ayrıntılı olarak değerlendirilmesi gerçekleştirilecek;
- Ulusal para birimi cinsinden mevcut olan finansal araç ve piyasaları, kalkınma perspektifleri, finansal enstitülerinin rolü, yeri ve uluslararası "kliring ve depozitar" (takas ve saklama) kuruluşları arasında işbirliğinin güçlendirilmesi imkanları dikkate alınacak ve öneriler hazırlanacaktır.
Gelişmiş uluslararası deneyim dikkate alındığında, gerçekleşecek olan söz konusu önlemler sermaye ve para piyasalarının derinleştirilmesi ve geliştirilmesi, bankacılık sektörünün finansal sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi, ekonomik büyümedeki finansal sektörün rolünün güçlendirilmesi yönünde  belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynayacaktır.

Kaynak: https://oxu.az/economy/303116
Yayımlayan: Bakü Ticaret Müşavirliği