Azerbaycan'da sert karantina rejimi uygulaması kararı alındı

08 Aralık 2020

Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun 8 Aralık 2020 tarih ve 488 sayılı Kararı ile, Azerbaycan'da yeni tip koronavirüs (COVID-19) vakalarındaki artış sebebiyle ülkede özel karantina rejiminin süresi 31 Ocak 2021 tarihine kadar uzatılırken, 14 Aralık 2020 – 18 Ocak 2021 tarihleri arasında ülke genelinde sert karantina rejimi uygulanacaktır. 

  • 14 Aralık 2020 – 18 Ocak 2021 tarihleri arasında ülke genelinde Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun ilgili Kararıyla belirlenen çalışma ve hizmet alanları dışındaki diger sektörlerin faaliyeti durdurulacaktır. Gıda ürünleri satışı yapan mağaza/market ve eczane dışındaki tüm mağazaların, aynı zamanda restoran, kafe, çay evlerinin yerinde hizmet faaliyeti durdurularak, yalnızca internetden (online) satış yapmalarına izin verilecektir.
  • 14 Aralık 2020 – 18 Ocak 2021 tarihleri arasında, özel amaçlı araçlar (polis, ambulans, itfaiye gibi) ve yük araçlarının hareketi dışında, Bakü, Sumgayıt, Gence, Mingeçevir, Şirvan şehirleri ve Abşeron rayonuna, aynı zamanda Lenkeran, Masallı, Celilabad, Şeki, Zagatala, Guba, Haçmaz, Yevlah, Berde, Bilesuvar ve İsmayıllı rayon merkezlerine (köy ve kasabalar hariç) giriş ve çıkışlar durdurulacaktır.
  • Söz konusu dönemde, yukarıda belirtilen şehir ve bölgelerde hareket kısıtlaması uygulanacak ve sokağa çıkışlar SMS izne tabi olacaktır. Market/eczane alışverişi, yürüyüş ve hastane ihtiyaçları için uygulanacak SMS izin süresi günlük 3 saat olarak belirlenmiştir.
  • Bakü metrosunda yolcu taşımacılığının durdurulmasına yönelik uygulamanın süresi 31 Ocak 2021 tarihine kadar uzatılmıştır.
  • Ülke genelinde Cumartesi ve Pazar günlerinde toplu taşıma araçlarının faaliyetinin durdurulmasına yönelik uygulamanın süresi 31 Ocak 2021 tarihine kadar uzatılmıştır.
  • Karantina süresince ülke genelinde açık ve kapalı alanlarda maske kullanımı zorunlu olacaktır.
  • Uygulanan kısıtlamaların ekonomik faaliyet üzerindeki etkisi dikkate alınarak, önceki sert karantina rejimi döneminde tespit edilen yaklaşık 600 bin ihtiyaç sahibi kişiye tek seferlik 190 manat tutarında maddi yardım sağlanacaktır. Aynı zamanda, bu durumdan etkilenen sektörlerde faaliyet gösteren girişimcilere de maddi destek sağlanması planlanmaktadır.

Kaynak: A.C. Bakanlar Kurulu
Yayımlayan: Bakü Ticaret Müşavirliği