Azerbaycan'da "Smart Customs" uygulaması

05 Ocak 2021

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Gümrük Komitesi tarafından yapılan açıklamada, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren, "Basitleştirilmiş Beyanname - E-Ticaret" (Smart Customs) projesi uygulamasının başlatılacağı duyurulmuştur. Ülkedeki mevcut durum nedeniyle askıya alınan “Smart Customs”, daha gelişmiş bir şekilde kullanıcılara sunulacaktır.

1 Ocak tarihi itibariyle gerçek kişiler tarafından posta gönderileri ve taşıyıcı şirketler aracılığıyla yurtdışından yapılan siparişlerin "Smart Customs" uygulaması kullanılarak beyan edilmesi zorunludur. Uygulamanın kullanımına ilişkin ayrıntılı bilgilere Devlet Gümrük Komitesinin resmi web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından ulaşmak mümkündür. (https://youtu.be/WcE7VBCosYk)

Ayrıca yapılan açıklamada, söz konusu projenin e-ticaretin daha şeffaf ve hızlı bir şekilde uygulanmasına, hizmet seviyesinin artırılmasına, zaman kaybının ortadan kaldırılmasına, şeffaflığın sağlanmasına, vatandaş-memur arasındaki iletişimin minimum indirilmesine,  gümrük istatistiklerinin doğru tutulmasına, mevcut kaynakların verimli kullanımına olumlu etki edeceği belirtilmiştir.


Kaynak: Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi
Yayımlayan: Bakü Ticaret Müşavirliği