Azerbaycan'ın Koronavirüs (COVID-19) Salgını Önlemleri Hk.

24 Mart 2020

Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kuruluna bağlı Kriz Merkezi tarafından, dünyada yayılmış koronavirüs (COVİD-19) pandemisi ile mücadelede çeşitli ülkelerin tecrübesini dikkate alarak, halkın sağlığının korunmasını hedefleyerek, koronavirüs salgınının ülkede yayılmasının, onun neden olabileceği sonuçların önlenmesi amacıyla, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde 24 Mart 2020 tarihi saat 00:00-dan itibaren 20 Nisan saat 00:00-a kadar özel karantina rejimi uygulanacaktır.
Söz konusu süre zarfında:

  1. 65 yaş üstü insanlara evden çıkmak yasaklanmıştır. Bu kategorideki yalnız yaşayan kişilere mevzuata göre sosyal hizmetler sağlanacaktır.
  2. Özel amaçlı, özellikle ambulans, arama-kurtarma, itfaiye, aynı zamanda yük araçlarının hareketi istisna olmakla, Bakü, Sumgayıt şehri ve Abşeron bölgesine giriş ve çıkışlar sınırlandırılmıştır.
  3. Ülke genelinde bölge ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı durdurulmuştur.
  4. Küçük çocukları olan aileler, yaşlılar, tıbbi yardıma ihtiyacı olan kişiler ve kadınlara öncelik verilerek, belli bir program kapsamında yurt dışında bulunan Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşlarının 14-21 gün süre zarfında zorunlu karantina rejimi uygulanarak özel uçuşlar ile Azerbaycana getirilmesi temin edilecektir.
  5. Bakü Nakliyat Ajansı metro istasyonları arasında belirlenen güzergah üzerinde saat 06:00-22:00 arası özel ekspres otobüs hatlarını hizmete sunacaktır. Yolculara, metro kullanımını minimuma indirerek, diğer yolcu taşımacılığı araçlarının kullanılmasına özen gösterilmesi tavsiye edilmiştir.
  6. Sosyal yerlerde, özellikle sokaklarda, bulvarlarda, parklarda ve sair yerlerde kişilerin 10 kişiden fazla gruplar halinde dolaşması yasaklanmıştır.
  7. Toplumlararası temaslarda vatandaşlar tarafından 2 metrelik mesafeye uyulması kuralı tavsiye edilmiştir.
  8. Hizmet sektöründe yeni çalışma rejimi uygulamasına başlanmıştır. Buna göre; müşterilere yerinde hizmet süresi saat 12:00-15:00 arası, eve götürme, eve servis ve online satışlara sınırsız izin verilmesi uygulamasına geçilmiştir.
  9. AVM içindeki süpermarketler, gıda mağazaları ve eczaneler hariç, ülkedeki tüm ticaret merkezlerinin ve AVM'lerin faaliyeti durdurulmuştur.
  10. Gıda mağazaları, eczaneler ve yaşamsal önemi olan diğer tesisler faaliyetlerine devam edecektir.
  11. Özel karantina rejimi uygulaması ve kontrolü Azerbaycan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na tarafından sağlanacaktır.
     
Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kuruluna bağlı Kriz Merkezi tüm ülkeden evde kalmayı, karantina koşullarına uymayı, koronavirüs hastalığı için karakteristik belirtileri hisseden kişilere "103" veya "15-42" numaralı çağrı merkezlerini aramayı önemle tavsiye etmektedir.


Kaynak: A.C. Bakanlar Kurulu
Yayımlayan: Bakü Ticaret Müşavirliği