Bahreyn: KDV Yumuşak Mı Sert Mi Olacak?

11 Kasım 2018

Bahreyn parlamentosunun 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren KDV'nin uygulanmasını şart koşan yasayı onaylamasıyla, katma değer vergisinin (KDV) normal yaşama etkisinin ne olacağı, hem vatandaşlar hem de sakinler arasında en çok tartışılan konulardan biri haline gelmiştir.

Krallığın bu hareketi, KİK ülkelerinin ekonomik stratejilerini birleştirme ve bütünleştirme çabalarının bir parçasıdır. Bununla birlikte, yeni vergi yaklaşırken, birçok vatandaş ve ülke sakinleri, KDV’nin yaşamları üzerindeki doğrudan etkilerinin ne olacağından habersizler. KDV, tüm mallar ve hizmetler için geçerli olan bir vergidir ve genellikle, her bir satış ve alım işlemi olduğunda, malın değerinin belli bir yüzdesine (Bahreyn’de bu oran %5 olacak) karşılık gelen mal veya hizmetlerin değeri üzerinden değerlendirilir ve toplanır.

Bu konudaki KİK anlaşması, her üye ülkeye, sağlık, eğitim, gayrimenkul, yerel ulaşım ve finansal hizmetler vb. sektörel bazda vergiyi getirmek veya muaf tutmak konusunda kendi ülke şartlarına uygun vergi politikasını benimseme hakkını vermektedir.

Bahreyn Maliye Bakanı Şeyh Ahmed bin Muhammed El Halife, KDV'nin vatandaşların çıkarları göz önünde bulundurularak bir çok temel mal üzerinde uygulanmayacağını belirtmiştir. Parlamento kaynaklarına göre, 97 mal vergiden muaf tutulacaktır.


Kaynak: www.newsofbahrain.com/