AB Komisyonu, Belçika Hükümeti Kurulur Kurulmaz Yeni Bütçe Talep Ediyor

18 Mayıs 2020

Belçika ve diğer yedi Avro Bölgesi ülkesi (İspanya, Fransa, İtalya, Portekiz, Slovenya, Slovakya ve Finlandiya) gelecek yıl AB İstikrar ve Büyüme Paktı gerekliliklerini yerine getiremeyebilir.

Belçika AB Komisyonunca, kamu borcundaki düşüşün yetersizliği ve yapısal dengeye geri dönme hedefinden önemli ölçüde sapma riski nedeniyle seçilirken, Belçika gibi, Avusturya, Portekiz ve İspanya da 5 Ekim’de Avrupa Birliğine taslak bütçe planlarını seçimler nedeniyle politika değişikliği olmadan sunmuşlardı. Seçimler Belçika’da Mayıs ayında diğer üç ülkede ise Eylül ayı sonunda gerçekleşmişti.  

Avrupa Komisyonu Belçika’nın kamu açığında 2020'de % 2,3 yaklaşık 11 milyar Euro seviyesinde bir artış olabileceğini öngörmekte. Bu şekilde devam etmesi durumunda yapısal denge, Avrupa tarafından beklenen % 0,6'lık iyileşme yerine, % 0,3 oranında bozulma gösterebilir. Bunun ana nedeni, kamu harcamalarında önerilen % 1,6 yerine % 4,3 oranında bir artış olması.

Bu ülkelerden "yeni hükümet kurulur kurulmaz" kapsamlı bir taslak bütçe planı sunmalarını bekleyen Avrupa Komisyonu İlkbaharda, olası aşırı açık prosedürlerini değerlendirmek için bütçe sonuçlarını inceleyecek. Üye ülkeler bu kriterleri yerine getiremediği durumda, Komisyonunun tavsiyesi ile Avrupa Konseyince aşırı açık prosedürü uygulanabilmektedir. Konsey’in aşırı açık prosedürünü uygulamaya karar vermesi halinde, üye ülke açığı düşürmeye dönük öngörülen tedbir ve politikaları bir uygulama takvimi ile sunması gerekmektedir. Halihazırda aşırı açık prosedürü uygulanan Avro Bölgesi ülkesi bulunmamaktadır.

Kaynak: flandersnews.be