Anlaşmasız Brexit’in Belçika İhracatına Etkisi 3,2 Milyar Avro

20 Ekim 2020

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması sürecinde (Brexit) anlaşma sağlanamaması durumunda Belçika'nın yıllık ihracat kaybının yaklaşık 3,2 milyar Avro olacağını tahmin etmektedir. Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık arasında kalan sürede bir anlaşma gerçekleşebilmesi durumunda ise Belçika için ihracat kaybının yaklaşık 1,6 milyar Avro ile sınırlı olacağı tahmin edilmektedir.

Euler Hermes'e göre, Avrupa Birliği için her yıl 33 milyar Avro ihracat kaybına yol açabilecek anlaşmasız Brexit durumunda en çok etkilenen ülkeler Almanya, Hollanda, Fransa ve Belçika olacak. Anlaşmasız Brexit durumunda Belçika'da en fazla ihracat kaybının yaşanacağı sektörlerin ise 969 milyon Avro ile ulaştırma, 409 milyon Avro ile kimyasallar, 284 milyon Avro ile plastikler, 216 milyon ile mineral ürünler ve 207 milyon Avro ile tekstil sektörlerinin olması beklenmektedir.

Anlaşma ihtimali giderek azalmakta olsa da Euler Hermes tarafından, halihazırdaki koronavirüs krizine ek olarak anlaşmasız Brexit'in sosyal, politik ve ekonomik sonuçları göz önüne alındığında bir son dakika anlaşmasının beklenildiği belirtilmektedir.

Kaynak: TrendsTendances