Belçika’da Geçici İşsizlik

22 Haziran 2020

Tanım gereği, geçici işsizliğin süresinin belirli bir dönemle sınırlı olması gerekmektedir. Belçika’da da Covid-19 kapsamında mücbir sebep nedeniyle geçici işsizlik için son tarih 30 Ağustos olarak belirlenmişti. Ancak, 1 Eylül'de Belçika ekonomisinin normal seyrine dönememesi ve geçici işsizlik kapsamında hala birkaç yüz bin işçi olması durumunda, okul döneminin başında kitlesel işten çıkarmalar ile on binlerce insanın doğrudan işsizliğe sürüklenmeleri riski bulunmaktadır. Bu durumu önlemek için Federal Hükümet tarafından geçici işsizliği mücbir sebepler için değil ancak ekonomik nedenlerle uzatmak için bir formül tasarlandı. Kullanmak isteyen şirketler cirolarının bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %10'dan fazla azaldığını göstermek zorunda olacaklar.

Çalışma Bakanı Nathalie Muylle, azami sürenin iki katına çıkarılması ile bir işçinin arka arkaya sekiz hafta işsiz kalabileceğini, bununla birlikte geçici olarak işsiz kalan kişilerin istihdam edilebilirliği korumak için şirketin ayda en az iki günlük bir eğitim planlaması yapmasının gerekeceği ve bu sistemin yıl sonuna kadar uygulanacağını belirtti.

Hükümet ayrıca işe dönme maliyetini azaltmak için bir dizi önlem aldı. Mücbir sebep nedeniyle işsizlikten sonra işe geri dönenler bir çeyreklik dönem için stopaj vergisi ödenmesi muafiyetinden faydalanacaklar. Krizden en fazla etkilenen sektörlerdeki (etkinlik- organizasyon, restorant ve kafeler, turizm) şirketler, 30 Haziran 2021 tarihine kadar, istihdamı sürdürmek için çalışma süresini azalttıklarında sosyal güvenlik katkılarında bir azalma elde edebilecekler.

Kaynak: Trends-Tendances