Belçika’da İş Dünyası Güveninde Toparlanma Temmuz Ayında Devam Etti

27 Temmuz 2020

İş dünyası güveni Temmuz ayında 9 puan yükselse de hala koronavirüs öncesi seviyesine ulaşamamıştır. Nisan ayında 25 puan düşen iş dünyası güven endeksi şimdiye kadarki en düşük seviyesine gerilemişti. Temmuz ayında, Haziran ayında çok hızlı bir artış kaydeden hizmetler sektörü dışında tüm sektörlerde girişimcilerin güveni artış göstermiştir.

İmalat sanayinde iş dünyası, gerek mevcut durumun değerlendirilmesi gerekse gelecek dönem tahminlerinde daha iyimser görünmektedirler. Sektör güveninindeki artışa en büyük katkı stok seviyelerine ilişkin değerlendirmeler ve talep beklentilerinden gelmektedir. Toplam sipariş seviyeleri bir önceki aya göre daha az olumlu olsa da inşaat sektöründe de güven özellikle talep beklentisi ve sipariş eğiliminde görülen iyileşme kaynaklı artış göstermiştir.

Son olarak, imalat sanayindeki üretim kapasitelerinin üç aylık anket sonuçları, kapasite kullanım oranında zayıf bir toparlanmaya işaret etmektedir. Nisan ayında %73,0'a gerileyen mevsimsellikten arındırılmış kapasite kullanım oranı, Temmuz ayında %73,3’e yükselmiştir. 



Kaynak: Belçika Merkez Bankası (NBB)