Belçika’nın Güney Kore’ye devlet ziyareti (25-28 Mart 2019)

19 Mayıs 2020

Belçika Kralı Philippe başkanlığında, Kraliçe Mathilde ve büyük çoğunluğu iş adamlarından oluşan yaklaşık 200 kişinin katılımıyla Güney Kore’ye 25-28 Mart 2019 tarihleri arası bir Devlet ziyareti gerçekleştirilmiştir.
Bu kapsamda Belçika Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, ziyaretin en önemli konuları arasında ikili ticaretin ve ekonomik ilişkilerin yer aldığı ve bu sayede Kore pazarına girme arzusunda olan Belçika firmalarına önemli fayda sağlanacağı belirtilmektedir.
Belçika- Güney Kore dış ticaret rakamlarına ilişkin açıklanan verilere göre ise, 2017 yılı Belçika ihracatı ülke sıralamasında Güney Kore’nin 35. sırada ve ithalatında ise 23. sırada yer aldığı ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, 2017 yılında Belçika’nın Güney Kore’ye ihracatı bir önceki yıla kıyasla %7,9 oranında artarak  1,6 Milyar Avro’ya ulaştığı ve Belçika’nın toplam ihracatında Güney Kore’nin payı %0,4 olduğu belirtilmektedir.
Diğer yandan, aynı dönem içerisinde Belçika’nın Güney Kore’den ithalatı %22,4 oranında artarak 2,7 Milyar Avro’ya ulaştığı ve Güney Kore’nin Belçika’nın toplam ithalatının %0,8’ini oluşturduğu kaydedilmektedir.
Ancak 2018 yılının ilk dokuz ayının verilerine göre Belçika’nın Güney Kore’ye ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %8,7 arttığı ve ithalatı ise %13,4 azaldığı dikkat çekmektedir.
Bu dönem içerisinde Güney Kore’ye ihraç edilen ürünler arasında ilk sırada kimyasal ürünler, devamında makina ve plastik maddelerin yer aldığı ve ithalatta ise demir, ulaşım malzemeleri ve makina gibi ürünlerin bulunduğu tespit edilmiştir.

Kaynak: Belga