Brexit: Belçika’da Hangi Sektörler Etkilenecek?

06 Şubat 2020

İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılması ile Avrupa’da hangi sektörlerin ne kadar etkilenecekleri tartışılmaktadır.
2018-2019 yılları arasında İngiltere’ye yaklaşık 31 milyar Avro ihracatı bulunan  Belçika’da da bazı sektörler daha fazla etkilenecek olup bunların başında 8,52 milyar Avro ile tek başına İngiltere’ye toplam ihracatın %27,5’ini oluşturan  karayolu taşıtları sektörü gelmektedir. İngiltere’ye  ihracatın, Belçika’nın toplam sektör ihracatı içerisindeki (%18,2) payı itibariyle  değerlendirildiğinde Brexit’in karayolu taşıtları sektörüne olası etkisi daha iyi anlaşılmaktadır.
İngiltere’ye ihracattaki ağırlıkları itibariyle bu sektörü , ilaç ve tıbbi ürünler, plastik hammadeler , petrol ve türevleri ile sebze ve meyve takip etmektedir.
Hizmet ticareti açısından ise en fazla, Belçika’nın 2018 yılı itibariyle İngiltere’ye 8,8 milyar Avro seviyesindeki toplam hizmet ihracatının %25,6’sını oluşturan  profesyonel hizmetler ve yönetim danışmanlığı sektörünün etkilenmesi beklenmektedir.
İngiltere’nin Brexit sonrası sektörel devlet yardımları ve vergi düzenlemeleri gibi birçok alanda AB kural ve standartlarından ne kadar uzaklaşacağı, Belçikalı firmalar açısından etkileri artırabilecktir. 

Kaynak : RTBF (Radio-télévision belge de la Communauté française)