Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) ile Rusya Gazprom Neft şirketi arasında karşılıklı potansiyel işbirliğini artırmak için staratejik ortaklık anlaşması imzalandı.

19 Kasım 2019

Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) ile Rusya Gazprom Neft şirketi arasında karşılıklı potansiyel işbirliğini artırmak için staratejik ortaklık anlaşması imzalandı.
Söz konusu anlaşmanın, her iki tarafa yapay zeka da dahil olmak üzere ADNOC’un sahip olduğu sülfür ve asidi yoğun doğalgazının üretim ve satışa dönük faaliyetlerinde fırsatlar sunduğu belirtilmiştir. Her iki tarafın söz konusu sektördeki arama ve üretim faaliyetleri hususundaki potansiyel işbirliğini artırmaya yönelik çalışmalarının bir sonucu olarak imzalanan anlaşma ile, çoğunluk hissesi ADNOC’da bulunan ve “Ghasha concession” adı verilen denizaşırı tesisinin %5 hissesi Rus gaz şirketi LUKOİL petrol şirketine verilmiştir. (LUKOIL, dünyanın petrol üretiminin %2'sinden fazlasını ve dünyanın kanıtlanmış hidrokarbon rezervlerinin yaklaşık %1'ini bünyesinde bulundurmaktadır.)
Yapılan anlaşma ile, İlk defa Emirliğin üretim faaliyetlerinde bir Rus enerji şirketi imtiyaz sahibi olmuştur. LUKOIL şirketinin imtiyaz için imza ücreti olarak başlangıçta 697.3 milyon AED (190 milyon ABD Doları) tutarında bir yatırım yapacağı ve söz konusu yatırım sonucunda, 2025 yılına kadar günde 1,5 milyar standart kübik feet (bscfd) doğal gaz ve günde 120.000 varilden fazla petrol ve yüksek değerli kondensatların üretilmesinin beklendiği açıklanmıştır.
“Ghasha concession” gibi BAE’de bulunan doğalgazın içeriği yoğun miktarda sülfür ve asit içermektedir. Dolayısıyla, bilinenin veya alışılmışın dışında yüksek miktarda asit/sülfür gazı içeren bu gazın kullanım için rafine edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, geçtiğimiz yıldan itibaren, ADNOC söz konusu gaz tesislerindeki rezervlerini kullanmak amacıyla uluslararası şirketlere imtiyazlar vermeye başlamıştır. Almanya’nın en büyük enerji şirketi Wintershall %10; İtalya'nın Eni şirketinin %25 ve Avusturya'nın OMV şirketinin %5 hissesinin bulunmaktadır. Yapılan anlaşma ile, LUKOIL, Ghasha concession’a katılan dördüncü yabancı ortak olmuştur.  
Ghasha’nın da içinde bulunduğu, the Hail, Dalma, Nasr ve Mubarraz gibi denizaşırı sülfür/asitli gaz tesislerinde büyük pay çoğunluğuna sahip olan ADNOC, sanayiide kullanım ve enerji talebini karşılamak için gaz üretim kapasitesini artırmayı hedeflemektedir. Söz konusu Ghasha projesi ile,2 milyondan fazla evin elektriğinin de temin edileceğinin beklendiği vurgulanmıştır.  
Bu kapsamda, geliştirilmiş petrol üretimi diğer önemli bir unsur olarak yer almaktadır. Söz konusu gaz tesislerinde kullanılan teknoloji sayesinde, karbondioksit enjekte edilerek kullanılabilir/çıkarılabilir hale gelmiş gazın kalitesi artırılmaktadır. Bu vesileyle, ADNOC geri kazanım oranını %70’e varan oranda artırarak, çıkardığı gazı piyasada kullanılabilir hale getirmeyi amaçlamaktadır.
Öte yandan, imzalanan anlaşmalar arasında Teknolojiye de yer verilmiştir. Bu çerçevede, yapay zeka kullanılarak gaz üretim ve satış sistemlerinin geliştirilmesi ile ilgili fırsatlar değerlendirilerek, karşılıklı ortaklık hususu da ayrıca masaya yatırılmıştır.
Yayınlayan: Abu Dabi Ticaret Müşavirliği