Bosna Hersek Federasyonunda Korona Kanunu Yürürlüğe Girdi

11 Mayıs 2020

Bosna Hersek Federasyonu (FBiH) Parlamentosu, 4 Mayıs 2020 tarihli olağanüstü oturumunda, Covid-19’un Olumsuz Ekonomik Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanunu (Korona Kanunu) kabul etmiştir.
 
Muhalefetin ve özel sektörün eleştirileri karşısında FBiH Hükümeti daha önce Parlamentoya sunmuş olduğu kanun taslağını güncellemiştir. Bununla birlikte, yeni taslakta da muhalefetin önerdiği değişikliklerin ve özel sektörün önerilerinin büyük kısmına yer verilmemiştir. FBiH Hükümeti, Korona Kanununun son halinin, FBiH bütçesine olabilecek en geniş esnekliği sağlayacak şekilde yazıldığını belirtmiştir. Hükümet ayrıca oluşabilecek tüm ilave finansal yüklerin kantonlar tarafından üstlenilmesi gerektiği görüşündedir.
 
Korona Kanunu 8 Mayıs 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmış ve 9 Mayıs 2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Buna göre, FBiH’te faaliyet gösteren ve Kanunla getirilen imkanlardan yararlanmak isteyen firmaların, bugünden başlamak üzere 29 Mayıs 2020 tarihine kadar FBiH Vergi İdaresine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.