Brezilya'ya Sermaye Malı İhracatı Kolaylaşacak

11 Nisan 2019

Brezilya tarafından, ülkede yerel üretimi olmayan sermaye malları ile bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon sektörleri ürünlerinde, yerel sektörden gelen talepler çerçevesinde normalde %14 ila %16 arasında uygulanmakta olan gümrük vergileri geçici olarak sıfırlanmaktadır. "Ex-tarifário" denilen bu uygulama kapsamında halihazırda 8'li GTİP bazında 664 ürün yer almaktadır. 

Brezilya Hükümeti tarafından, "ex-tarifário" kapsamına alınacak ürünlere ilişkin sürecin kısaltılması ve kolaylaştırılması; ayrıca gümrük vergilerinden muafiyet sağlanan sürenin uzatılması planlanmaktadır. Bu yıl içerisinde uygulamaya konması planlanan yeni sistemle yerel sektörden gelen talepler sonucunda gümük vergisi muafiyeti tanınması talep edilen ürüne ilişkin halihazırda 90 gün olan inceleme süresinin yarıya indirilmesi ve 30 gün olan kamudan görüş toplama sürecinin 20 güne düşürülmesi öngörülmektedir. 

Bunun yanı sıra halihazırda "ex-tarifário" kapsamına alınmak için tek koşul o üründe yerel üretimin bulunmaması olmakla birlikte, yeni sistem kapsamında ürünün fiyatı, teslimat süresi ve üretkenlik gibi kriterlerin de değerlendirmeye alınması planlanmaktadır.

Söz konusu yeni sistemle, yüksek fiyatlı ve düşük kaliteli yerel üretim makine ve ekipmanları kullanmak zorunda kalan yerel sanayiye ithalatı kolaylaştıracak bir pencere açılması amaçlanmaktadır. Böylece özellikle inşaat malzemeleri, makineler, elektrikli makine ve cihazlar ve ilgili ürünlerde Brezilya'ya sıfır gümrük vergisi ile ihracat mümkün olmaktadır. Söz konusu ürün listesi talepler doğrultusunda belirli aralıklarla güncellemekte olup listeye aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:

http://www.mdic.gov.br/index.php/competitividade-industrial/acoes-e-programas-13/o-que-e-o-ex-tarifario-5

Kaynak: Revista M&T (http://www.revistamt.com.br/Noticias)
Yayımlayan: São Paulo Ticaret Ataşeliği