Corona Virüsü, Brezilya Finansal Piyasasını Olumsuz Etkiledi

27 Şubat 2020

Brezilya'da 25 Şubat 2020 tarihinde ilk corona virüs hastasının tespit edilmesi ile ABD Doları, Brezilya Reali karşısında %1,08 değer kazanarak yeni bir rekor değer olan 4,44 Reale ulaştı. Ibovespa borsası ise, 18 Mayıs 2017 tarihindeki ülke içi krizden bu yana yaşanan en büyük değişimle %7 oranında düştü. Virüsün turizm ve havayolu ulaşımı üzerindeki potansiyel etkileri ile ülkede hisse değeri en fazla düşen şirketler, havayolu firmaları oldu. Gol havayolu şirketi hisseleri %14,3 oranında değer kaybetti. Virüsün, yılsonunda %2,2 oranında gerçekleşmesi beklenen ekonomik büyümeyi etkileyeceği, büyümenin 0,3 yüzde puan düşebileceği hesaplanıyor. Virüsün ayrıca Brezilya'nın hammade ve yarı madde ihracatını olumsuz etkileyeceği ve emtia fiyatlarında düşüşe yol açacağı düşünülüyor.

Diğer taraftan, 2019 yılında Brezilya'nın ihracatının yaklaşık %30'u Çin'e yönelik gerçekleşmiş olup, bu ihracat temel olarak soya, demir cevheri ve petrolden oluşmuştu. Çin'in Brezilya'dan ithalatının düşmesiyle Brezilya'da Ocak ayı ortası itibariyle söz konusu ürünlerin fiyatları %78 oranında azaldı.

Öte yandan, Brezilya'nın özellikle elektronik ve otomotiv sektöründe çoğunlukla Çin'den ithal etmete olduğu hammadde ve yarı madde tedarikinde gecikmeler hatta durmalar yaşanmaya başladı. Böylece Brezilya alternatif tedarikçi arayışına girdi.

Kaynak: Comércio de Boletins Informativos Ltda (http://brasilinform.com/daily-briefing/)
Yayımlayan: São Paulo Ticaret Ataşeliği