2019’da Bulgaristan’da Açılması Beklenen Fabrikalar

07 Ocak 2019

Geçen yıl Bulgaristan’da bir dizi önemli yatırımlar yapıldı, 2019'da da yeni üretim tesislerinin faaliyete açılması bekleniyor. Yatırımların büyük bir bölümü otomotiv endüstrisine yönelik. Sadece bu sektörde yeni tesislere yapılan yatırımlar 170 milyon levanın üzerinde. Tüm sektörlerdeki yeni üretim tesisi projelerinin toplam maliyeti 300 milyon levayı aşıyor.

WİTTE Automotiv: Volkswagen ve BMW gibi otomotiv devleri için yedek parça tedarik eden WİTTE Automotiv, Rusçuk’ta bulunan üretim tesisini genişleteceğini açıkladı. WİTTE Automotiv Bulgaria, Ağustos ayında sonlanacak yeni yatırımı ile gelecek 5 yıl içinde mevcut 700 iş pozisyonun 500 pozisyon artırılacağını duyurdu.

VOSS Automotive : 2018 yılında açıklanan en önemli yatırımlardan biri yedek parça tedarik şirketi olan Alman VOSS Automotive tarafından gerçekleştirilecek. Mayıs 2019’da Loveç (Lofça) şehrinde bulunan Litex Motors Şirketi’nin eski fabrikasının yeniden faaliyete açılması bekleniyor. Bu fabrika, ilk başta 15 milyon leva yatırımla VOSS Automotive tarafından yeniden faaliyete açılacak. Şirket, fabrikada çalışacak 400 ile 500 arasında kişi işe alacak, uzun vadede çalışan sayısının 1.000’e ulaşması planlanıyor.

Odelo Farba: Diğer büyük yatırımı, Türk şirketler grubu olan Bayraktarlar Grubu’na ait Odelo Farba Şirketi yapmaktadır. Şirket, merkezi Filibe kentinde bulunan Trakya Ekonomik Bölgesi’nde Mercedes marka araçlar için farlar üretimi yapacak bir fabrika inşa edecek. Projenin toplam yatırım maliyeti, 40,6 milyon avroya veya yaklaşık 80 milyon levaya ulaşacak. Şirket, daha geçen yıl fabrikada çalışacak ilk 40 eleman alımı için duyuru yaptı.

Cenntro Automotive Corporation: Yine bu bölgede oto yedek parça üretimi yapacak bir fabrika inşa edilecek. Çin şirketi Cenntro Automotive Corporation, birkaç ay önce 10 milyon avro veya 19,5 milyon leva yatırım yapacağını ve 250 ile 300 arasında kişiye iş sağlayacağını açıkladı. Yatırım projesinin gelecek 3 yıl içinde hayata geçirilmesi bekleniyor.

Bader: Otomotiv endüstrisine başka önemli yatırım Rusçuk şehrinde yapılacak. Orada otomobil bileşenleri üreten Alman şirketi BADER’in 2019 yılının ikinci yarısında üretime başlaması bekleniyor. Şirket, 700 kişiye istihdam sağlayacak. Tesiste otomobil koltukları ve ıstampa ürünler üretilecek.

Sigmatex: Sonbaharda Burgaz şehrinde uçak motorları üretimi, tamiri ve geri dönüşümü için bileşen üretimi yapacak bir fabrikanın temel atma töreni yapıldı. Sigmatex Şirketi’ne ait projeye yapılan yatırım 30 milyon dolar veya 51,7 milyon levadan fazladır. Fabrikada üretimin 2019 yılının sonuna kadar başlaması bekleniyor.

Leoni: Yılın ikinci yarısında Plevne şehrinde Alman Leoni Şirketi de üretim tesisi açacak. Bu tesise 32 milyon avro veya 60 milyon levanın üzerinde yatırım yapılacak. Fabrika 30.000 metrekare alan üzerine kurulacak ve orada önümüzdeki 2 yıl içinde 2.000 iş pozisyonu açılacak. Fabrikada Alman Daimler Holding için oto yedek parça üretilecek.

Lavena: Bulgar üretim şirketi Lavena, Şumnu’da bulunan depolama ve üretim tesislerinin genişletilmesine yönelik projeye 5 milyon leva yatırım yapacağını açıkladı. Projenin 2019 yılının ilk yarısına kadar bitmesi bekleniyor.

Kaynak: https://kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=22223

Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği