Başbakan Boyko Borisov ve Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras Yunanistan-Bulgaristan Doğal Gaz Boru Hattı Temel Atma Törenine Katıldılar

27 Mayıs 2019

Başbakan Boyko Borisov, Yunanistan-Bulgaristan doğal gaz boru hattı temel atma töreninden önce Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ile yaptığı görüşmede, “Bulgaristan ile Yunanistan arasındaki doğal gaz boru hattı bağlantısının gerçekleşmesi, tüm bölge ve Avrupa için kilit rol oynayacaktır” diye kaydetti. Borisov,”Proje sadece bizim ülkelerimiz için değil, aynı zamanda Batı Balkan ülkeleri de dâhil olmak üzere tüm Avrupa için stratejik öneme sahiptir” diye vurguladı ve ara bağlantının, doğal gaz kaynaklarının ve rotalarının gerçek bir çeşitliliğine yol açacağına dikkat çekti.
 
Borisov, Bulgaristan hükümetinin yönetim programının, proje hazırlık çalışmaları yapılması, projenin uygulamasını yüklenici firmaya yaptırılması ve Bulgaristan-Yunanistan doğal gaz boru hattının 2020'de devreye alınması da dahil olmak üzere, enerji güvenliği ve pazar gelişimini sağlamanın öncelik olarak belirlediğini hatırlattı. Başbakan,” Rekabetçi koşullar altında bölgeye gaz tedarik edilmesi üzere altyapı sağlamak için işimizi yapıyoruz” diye belirtti.
 
Bulgaristan-Yunanistan doğal gaz boru hattı (IGB) projesiyle sadece doğal gaz rotalarının değil, Bulgaristan ve bölgenin doğal gaz kaynaklarının da çeşitlendirilmesini sağlama amaçlanıyor. Güney Gaz Koridoru'nun gelişiminin bir parçası olarak IBG projesinin gerçekleştirilmesiyle Bulgaristan ve komşu ülkeleri, Hazar bölgesinden alternatif arzlara ve mevcut veya gelecekteki sıvılaştırılmış gaz terminallerine erişebilecek.
 
Bulgaristan-Yunanistan doğal gaz boru hattı 182 kilometre uzunluğunda olup, hattın 150 kilometrelik bölümü Bulgaristan topraklarından geçecek. Yunanistan’ın Gümülcine şehrinden başlayarak Bulgaristan’ın Stara Zagora (Eski Zağra) şehrine kadar uzanacak olan doğalgaz boru hattı, 3 ile 5 milyar metreküp doğalgaz transferi yapma kapasitesine sahip olacak projenin toplam maliyeti ise 220 milyon avrodur.
 
Kaynak: https://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=22984
 
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği