Bulgaristan, Avrupa Komisyonu’ndan 1 Milyar Leva Kredi Talep Edecek

14 Ağustos 2020

Hükümet, koronavirüs (COVID-19) salgını sonucunda olağanüstü durumlarda işsizlik risklerini azaltmak için Avrupa Komisyonu'ndan SURE aracı olarak bilinen Avrupa Geçici Destek Aracı kapsamında kredi şeklinde 1 milyar leva mali yardım talep ettiği karar taslağını onayladı. Kabine Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanına Bulgaristan Cumhuriyeti adına talebi imzalama yetkisi verdi.
 
Amaç, fonların koronavirüsün neden olduğu krizin olumsuz sosyo-ekonomik sonuçlarının etkisini azaltmaya yönelik tedbirlerin uygulanması için devlet bütçesini desteklemek amacıyla kullanılması. Ek mali destek, 2020 sonuna kadar yaklaşık 250 bin işçinin ve görevlinin istihdamının korunmasına yardımcı olacak ve işsizlik ödeneği ödeme sisteminin istikrarını artıracak.
 
Ekonomi üzerindeki olumsuz etkiyle başa çıkmak ve iş pozisyonlarını korumak için kısa vadeli bir önlem olarak hükümet, sigortalıların prime esas kazanç tutarlarının % 60'ı ve işveren tarafından ödenecek sigorta primi tutarının % 60'ı kadar tazminat ödenmesine ilişkin ¹ 55 sayılı kararnameyi kabul etti. Bu destek miktarı, işten ayrılan, yarı zamanlı çalışmaya başlayan ve satış gelirlerinde en az % 20 düşüş bildiren şirketlerde çalışanlara yönelik 13 Mart - 30 Haziran 2020 dönemi için ödendi.
 
Nisan 2020'den Ocak 2021'e kadar olan dönem için iki kararname kapsamında tazminatların ödenmesi için toplam 1 milyar leva mali kaynağa ihtiyaç var.
 
Kaynak: https://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=25570
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği