Bulgaristan Başbakanı Borisov, Karapelit Köyündeki Ayçiçek Yağı Fabrikasının Yeni Üretim Hattının Açılışını Yaptı

22 Mayıs 2019

Başbakan Boyko Borisov, bugün Dobriç (Hacıoğlu Pazarcık) ilinin Karapelit köyünde bulunan ayçiçek yağı fabrikasının kurduğu yeni üretim hattının resmi açılışını yaptı. Borisov, açılış töreninde yaptığı konuşmada, ”Şimdi en önemli şey, yurt dışındaki vatandaşlarımızın çalışmak için ülkeye geri dönmeleri için fabrikalar kurulması ve daha yüksek ücretler ödenmesidir. Biz, yeni fabrikalar inşa ediyoruz ve ülkeyi sanayileştiriyoruz” diye kaydetti. Onun ifadesine göre, tüm bakanlıklar yatırımcılar için ideal koşullar yaratmıştır ve her gün 1000-2000 kişilik istihdam yaratılıyor.
 
Klas Olio Şirketi’ne ait ayçiçek yağı fabrikası, 20.asrın 90’lı yıllarının başlarında kuruldu. Şirket, ayçiçek yağı üretiminde tamamen Bulgar malı ayçiçeği ve hammaddeler kullanıyor. Çalışmaların yaklaşık 2 yıl sürdüğü yeni üretim hattına yapılan yatırım 3 milyon levayı aşıyor. Yeni üretim hattında çalışacak elemanlarla birlikte fabrika çalışanları 220 kişiye çıkacak.
 
Şirket, tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ayda 3 milyon litre olmak üzere ayçiçek yağı ihraç etmektedir. Ayçiçek yağı üretiminde oluşan atık ürün olan küspe gemilerle Çin, AB ve Arap ülkelerine taşınıyor. Fabrika ayçiçek tohumu üretiminden ayçiçek yağı şişelemeye kadar tüm üretim aşamalarını kapsıyor. Fabrikada pelet üretimi de yapılıyor.
 
Borisov, Klas Olio Şirketi İcra Müdürü Erhan Fikret’in eşliğinde fabrikayı gezdi. Borisov ve Erhan Fikret, fabrikada çalışma koşullarının iyi olduğunu vurguladılar. Karapelit köyündeki lise okulunda ikili mesleki eğitim modelinin uygulandığı bir sınıf olduğu ve kalifiye elemanlar yetiştirilmesi üzere fabrikada görevli uzmanların bu sınıfta ders verdikleri açıklandı.
 
Kaynak: https://kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=22980
 
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği