Bulgaristan Bilimler Akademisi Covid-19’a Karşı Geliştirilen Bulgar Aşısını Tanıttı

26 Mart 2021

Bulgaristan KOBİ Teşvik Ajansı ile Bulgaristan Bilimler Akademisi’nin ortak organizasyonu ile “İş için Bilim” adlı online etkinlik gerçekleştirildi. Akademi’nin başarılı bir işe dönüştürülebilecek ilginç çalışmaları sanal stüdyoda tanıtıldı. Bulgaristan Bilimler Akademisi Başkanı Ord. Prof. Yuliyan Revalski ve KOBİ Teşvik Ajansı İcra Müdürü Dr. Boyko Takov etkinliğin açılışını yaptı. Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Karina Angelieva ve Ekonomi Bakan Yardımcısı Stamen Yanev forum katılımcılarını selamladı.
Etkinlikte, Akademi’ye bağlı Mikrobiyoloji Enstitüsü’nün geliştirdiği Covid-19 aşısı kamuya tanıtıldı. Prof. Penka Petrova, Bulgar aşı prototipini tanıtarak, aşının 4 derece gibi daha yüksek bir ısıda saklanabileceğini, virüsün çeşitli mutasyonlarına karşı koruma sağlayabileceğini ve enjekte edilen mevcut aşılardan farklı olarak püskürtülmesinin de mümkün olabileceğini açıkladı.
Aşının yanı sıra Bulgaristan Bilimler Akademisi’nin başka bazı çalışmaları da tanıtıldı. Yerel PCR kiti, havayı virüs ve bakterilerden arındıran cihaz, endoprotezlerde kullanılacak uzay bioseramik teknolojisi, üretim tesislerinde ürünlerin taşınmasını sağlayan robot yaklaşık 20 sunum ile gösterildi. Sayısı 500’ü aşan izleyicilere (işadamları, şirket sahipleri, yenilik tutkuları vs.) bilim adamları Akademi’nin bazı projelerini de anlattı: Sınai çözümlerde optimizasyon, 3D dijitalleşme, enerji verimliliği, hidrojen teknolojileri, çevre teknolojileri, elektrik ve ısı üretimi, enerji depolama, tıp, virüsler, ilaç üretimi, bağ yetiştirme ve şarap üretimi, canlı maddenin kriyo saklanması vs. Akademi’nin şirketlerle iyi işbirliğine ilişkin örnekler verildi, partnerlikler çerçevesinde geliştirilen ürünler de tanıtıldı.
Kaynak: https://www.24chasa.bg/novini/article/9623305 
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği