Bulgaristan Demiryolları: Uluslararası Yük Trenleri Faaliyetini Sürdürüyor, Virüs Taşınma Riski Yok

31 Mart 2020

Bulgaristan Demiryolları BDJ-Yük Taşımacılığı EOOD Başkanı Müh. İvan Liçev Uluslararası yük trenleri çalışmalarını sürdürüyor diye bildirdi. Sözlerine göre, bu trenlerde personel bulunmadığı ve karantina uygulanmadığı için yük trenlerinin sınırları geçmesi sırasında koronavirüsün taşınma tehlikesi yok.
 
Bulgaristan üzerinden Kulata sınır kapısına, nihai amacı Güney İtalya olan yedi devletten TIR araçları yolculuk ediyor. Müh. İvan Liçev’e göre koronavirüs salgınının Kuzey İtalya’da yayıldığı  büyük hızdan dolayı  trafik  haftalardır büyük stres yaşıyor. Bulgaristan Ulaşım İşçileri Birliği’nden, Avrupa ülkelerinin sınırların sorunsuz yönetimini ve Ortak Pazar’ın çalışmasını temin etme yükümlülüğüne rağmen, bunun, yeşil koridorların beklenen sonucu vermemesine  neden olduğu yorumunu yaptılar. 
 
Birçok fabrikanın kapatılmasıyla çok sayıda Bulgar sürücüsünün başka yollara yönelmesi bile çoğu zaman ilk ihtiyaç  mallarının müşterilerine ulaştırılmasına yardımcı olamadı.
 
Müh. İvan Liçev, yük trenlerinin lokomotif ve vagonlarının bütün sınır kapılarında zorunlu dezenfeksiyonunun yapıldığını vurguladı. Ayrıca ithalat ve ihracat nakliyesi de gerçekleştiriliyor, Bulgaristan’ı transit geçen uluslararası  yük trenleri de kullanıyor.
 
TIR’ların sınır geçişleri ile ilgili baş gösteren zor durumların kolaylaştırılması amacıyla Bulgaristan Demiryolları BDJ, konteyner kompozisyonları ile mal taşımacılığı gerçekleştirmeye hazırdır. Bunlar Dragoman ve Plovdiv’teki  intermodal terminallerde işlenecek. Konteyner mal taşımacılığı gerçekleştiren büyük kıtalararası operatörlerden biriyle  anlaşma imzalanması ilerlemiş bir safhada bulunuyor. Müh. İvan Liçev, taşımacılık ve ‘Yeşil Paket 2030 direktifleri ile ilgili olarak demiryolu yük taşımacılığının bütün AB’deki rolünün artacağını da sözlerine ekledi. 
 
Türkiye sınırına yeni TIR’ların yığılmasından kaçınmak üzere şu an PİMK Rail demiryollarına imtiyazlı olarak verilen Plovdiv intermodal terminalinde demiyolu platformlarına  TIR römarkeleri yükleniyor.  Bu, iki ülke arasındaki ticaretin  kısa zamanda gerçekleştirilmesi için tek alternatif.

 
Kaynak: https://bnr.bg/tr/post/101249375/uluslararasi-yuk-trenleri-faaliyetini-surduruyor-virus-tasinma-riski-yok
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği