Bulgaristan Ekonomisinde Yatırım Eksikliği Mevcut, Ancak Avrupa Ortalamalarına Kıyasla Çok Daha İyi Durumda

23 Ekim 2019

Ekonomist Prof. Daniela Bobeva ve Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tsvetan Simeonov, Bulgaristan’ın önündeki ekonomik perspektiflerin analizini yaptılar. BNR’ye yaptıkları konuşmalarda iki uzman ülkenin durumu hakkında farklı tezler paylaştı.
Prof. Daniela Bobeva, “Yeni döngüyü çok daha hazırlıklı olarak karşılayabilmemiz için, krizin ardından gelen iyi dönemde en önemli yapısal reformları yapma şansını kaçırdık” diye konuştu ve devamla  Bulgaristan ekonomisinin yetersiz yatırımdan muzdarip olduğunu, yatırım olmadan ise büyümenin de olamayacağını paylaştı. Bulgaristan’ın karşı karşıya olduğu bir diğer sorun da olumsuz göç dengesidir, yani ülkeden ayrılanların sayısı ülkeye gelenlerden çok daha yüksek. Daniela Bobeva’nın sözlerine göre, en yüksek olumsuz göç dengesi 20-29 yaş grubu arasında gözlemleniyor. Ülkeye geri dönenlerin çoğu 60-69 yaş grubunda yer alıyor.
“Bizler, ekonomi ve insan sermayesi olarak insanların serbest dolaşımından dolayı kaybediyoruz… Tamamen farklı bir göç modelinden bahsediyoruz. Bu modelde, AB’nin farklı ülkelerinde dolaşan aktif ve kaliteli iş gücümüzün çoğu orada çalışıyor ve ülkeye dönseler bile, bu sadece geçici bir süre için oluyor.”
Bulgaristan ekonomisinin genel tablosuna gelince, Prof. Bobeva, Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu, Bulgaristan Merkez Bankası (BNB) ve Maliye Bakanlığı’nın tahminlerinin ekonomide devam edecek bir yavaşlama yönünde olduğunu paylaşıyor.
Avrupa ekonomisine ve kısmen Avro Bölgesi ülkelerini de etkileyecek Almanya’nın herhangi bir mali teşvik yaptığı durumunda, Bulgaristan ekonomisi için de pozitif etki olacak.
Ekonomide mümkün bir resesyon olacağı iddialarına gelince, Daniela Bobeva’ya göre, bu tür iddialar yöneticilerimizi ekonomide mümkün bir düşüşün sonuçlarını yumuşatacak ve on yıl önceki ekonomik krizde olduğu gibi Bulgaristan’ın düştüğü seviyeleri önleyecek önlemler almaya teşvik edecektir.
Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tsvetan Simeonov, Bulgaristan ekonomisi verilerinin AB ortalamalarına kıyasla oldukça daha iyi, ancak bu hiçbir şekilde bizi rahatlatmamalı, çünkü her bir rahatlama gibi bu da ülke ekonomisine ciddi zararlar getirebilir, diye konuştu.
Günler önce düzenlenen, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları toplantısında Avrupa’da gözlemlenen stagnasyondan nasıl çıkılacağı yönünde önemli kararlar alındı. Bu büyüme hızını yavaşlatmak istemeyen Bulgaristan için son derece önemlidir.
Tsvetan Simeonov, Avrupa ekonomisinin gelişimi için en önemli şeyin yeni pazarlar aramak olduğunu düşünüyor. Çünkü gelişmekte olan ticari savaşlar uluslararası ticarette zorluklara yol açıyor.
Bu anlamda, AB, Japonya ve Kore arasındaki anlaşmalar Bulgaristan’ın yararlanabileceği ve yararlanması gereken güzel imkanlardır. Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları toplantısı esnasında, gençlerin Avrupa’daki işletmelerin ihtiyaçlarına göre eğitilmelerine önem verilmesine ve 43 ülkenin yer aldığı Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği kapsamında AB dışındaki ülkelerden gençlerin hareketliliğini kolaylaştırma kararı verildiği bildiriliyor.
Tsvetan Simeonov, ülkenin işgücü yetersizliği olduğundan dolayı, bu da Bulgaristan’ın kaçırmaması gereken başka bir şanstır, ancak çok dikkatli olmalı ve bunun Bulgaristan ekonomisi üzerindeki etkisini değerlendirmeliyiz, diyor ve net bir şekilde çözülmemiş stratejik görevlerin yeni büyük yatırımları engellediğini söylüyor.
“Yolsuzlukla mücadele ile başa çıkma konusunda birtakım çabaların yapıldığına şahidiz, ancak ülkemizde yargı sisteminin çalışmasının iyi olmadığını hepimiz biliyoruz. Bunların ikisi olmadan yeni yatırımcı çekmemiz çok zor.”
Simeonov, Bulgaristan’a gelen yatırımcıların % 95’inin işletmelerini genişletmeye çalıştıklarını da ekliyor.
“Bu, ekonomide % 3’lük olan şimdiki büyümeyi koruyamasak dahi, AB üyesi başka büyük ülkelerde olduğu gibi ekonomimizde durgunluğa yol açmayacağı için, bizim iyimser olmamızı sağlıyor” diye paylaşıyor Simeonov.

Kaynak: http://bnr.bg/tr/post/101178524
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği